banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Národní muzeum otevírá své sbírky živočichů v nové expozici

Národní muzeum otevírá své sbírky živočichů v nové expozici

Praha 11. května (ČTK) - Novou přírodovědeckou expozici nazvanou Archa Noemova připravilo ve své nové budově Národní muzeum (NM) v Praze.

Návštěvníky zavede do světa živočišné říše a opět ukáže exponáty, které dříve mohli vidět v historické budově muzea. Ta nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí. V nové expozici si mohou zájemci prohlédnout například již vyhynulého vakovlka, který ale bude vystaven jen dočasně. Seznámí se i s aktuálními otázkami ohrožení a ochrany celé světové fauny. Vedení muzea o tom dnes informovalo na tiskové konferenci.

Expozice bude otevřena zatím do letošního 30. srpna. Převažují v ní živočichové. Jde například o losa evropského, považovaného za jednoho z prvních losů na našem území po několika stech letech, ledního medvěda Alíka z pražské ZOO nebo prase savanové. To mohli lidé obdivovat už v roce 1892 na africké výstavě Emila Holuba. Z africké fauny je zastoupena také například hyena skvrnitá, lev, krokodýl nilský i pakůň. Pod "mořskou hladinou krouží" žralok, prohlédnout si lidé mohou zblízka karetu, plachetníka, kanice nebo velkého pilouna.

"Výstava je zaměřena na dva hlavní tematické okruhy. Jedním z nich je rozšíření zvířat na Zemi a ukázání, že rozmístění není náhodné. Tím se zabývá vědecká disciplína zoogeografie," řekl kurátor expozice Radek Šanda. Druhý okruh se věnuje ochraně přírody. Na jednotlivých exponátech je zaznamenán stupeň ohrožení v přírodě.

Ochraně se věnuje i celá sekce, ukazuje problematiku různých typů chráněných území, národních parků světa i Evropy a chráněná území České republiky. Zmiňuje také problematiku CITES, úmluvu o obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. "Všímáme si také národního českého Červeného seznamu ohrožených živočichů a rostlin," dodal Šanda. Expozici doplňuje doprovodný program vhodný i pro děti.

 

banner right