banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Na Zemi živitelce se letos představí přes 440 vystavovatelů

Na Zemi živitelce se letos představí přes 440 vystavovatelů

Praha 17. srpna (ČTK) 

Na letošním 42. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka se představí 441 vystavovatelů a spoluvystavovatelů a 104 obchodníků z 19 zemí. Tradiční akce se uskuteční od čtvrtka 27. srpna do úterý 1. září na českobudějovickém výstavišti. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel výstaviště Josef Friedrich.

Slavnostního zahájení by se měli zúčastnit prezident Miloš Zeman a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Akci podle organizátorů navštíví rovněž mnoho ministrů včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a řada hejtmanů. Loni akci navštívilo 98.650 lidí.

Akce je rozdělená do oborových dnů. Čtvrtek bude ve znamení českých pekařů a cukrářů, ministr Jurečka by měl předávat ocenění například mladým vědeckým pracovníkům. V pátek se bude konat Den českého venkova, kdy budou odborníci diskutovat o podpoře rozvoje venkova a o připravovaných legislativních změnách v oblasti nakládání s majetkem. Na programu budou i aktuální problémy českého zemědělství včetně sucha, které letos uškodí úrodě kukuřice, cukrové řepy, chmele či pícnin.

V sobotu zahájí státní představitelé Národní dožínky a budou se předávat ceny Potravinářské komory kvalitním výrobcům. Podle poradce prezidenta Agrární komory ČR Jana Záhorky se v minulosti během Země živitelky obilí ještě sklízelo. "Letos jsou ale žně takové, že kombajny čekají, až obilí dozraje, respektive uschne, a pak ho posečou," řekl Záhorka, podle něhož letošní sucho sklizni obilí příliš neškodilo.

V neděli se uskuteční Den zdraví, v pondělí bude patřit Dnu myslivosti. Podle Friedricha v loňském roce nebylo v pavilonu myslivosti na rozdíl od letošního ročníku k dispozici střelivo ani zbraně. V budoucnosti by se podle něj mohli akce zúčastňovat i výrobci zbraní, kteří by své novinky předvedli myslivcům. Chovatelé předvedou ale také plemenné koně a práci ovčáckých psů s ovcemi.

V úterý akci ukončí Den zemědělství, diskutovat se bude o prodejních technikách a metodách zvládání emocí zákazníků.

Země živitelka dává prostor na předvedení všech odvětví zemědělství, jde o největší tuzemský agrosalon.

Foto: www.vcb.cz

banner right