banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Na Zemi Živitelce jsou už první den agrosalonu tisíce lidí

Na Zemi Živitelce jsou už první den agrosalonu tisíce lidí

České Budějovice 28. srpna (ČTK)

Tisíce lidí bylo již na výstavě Země živitelka, která včera začala v Českých Budějovicích. Před otevřením už čekaly před výstavištěm stovky zájemců. Na agrosalonu je 600 vystavovatelů, novinky předvádějí Zetor i Tatra. Zahájení 42. ročníku se účastnili i prezident Miloš Zeman a ministr zemědělství Marian Jurečka, kteří poděkovali zemědělcům za jejich práci.

Prezident Agrární komory Miroslav Toman znovu vyzval k přijetí novely zákona o významné tržní síle, od níž si zemědělci a potravináři slibují posílení své pozice v jednáních s obchodními řetězci. Čísla o prodaných vstupenkách organizátoři agrosalonu zatím neměli, očekávají však, že akci, která končí v úterý, navštíví přes 100.000 lidí.

Mezi hosty prvního dne byl i bývalý prezident Václav Klaus, který podpořil nákup českých potravin, Češi můžou podle něj zemědělcům pomoci hlavně nákupem tuzemských výrobků. "Kdykoliv uvidím vznešeně zabalený francouzský sýr někde v obchodě a už si ho skoro chci koupit, tak mě pátý smysl zabrzdí a řekne, abych si zase koupil sýr z Madety," řekl při zahájení Klaus. Podle prezidenta Miloše Zemana je jídlo součástí kultury. "Ten, kdo dobře jí, je kulturní člověk," řekl prezident.

O českých potravinách na pultech obchodů se mluví i v souvislosti s novelou zákona o významné tržní síle, kterou na začátku září projednají sněmovní výbory. Normu si potravináři a zemědělci přejí prosadit, proti nim naopak stojí obchodní řetězce, kterým se nelíbí postihy za zneužití tržní síly. Přály by si naopak do novely zapracovat případné postihy i pro dodavatele. Hrozí jinak možným zdražením potravin a snížením podílu českých produktů na trhu.

Na agrosalonu je také často skloňované letošní sucho a jeho dopady. Očekávají se nižší výnosy například chmele či kukuřice a brambor, naopak počasí přálo obilovinám. "Říká se nám, že jsme střecha Evropy, ale ta střecha většinou nemá okapy ani sudy na dešťovou vodu," poznamenal prezident, který se vyslovil pro posílování schopností krajiny zadržovat vodu. Podle něj je třeba znovu obnovovat zrušené rybníky.

Prezident Zeman také podpořil kompenzace pro zemědělce, jejichž úroda byla suchem poškozena. Kompenzace by ale musela projednat vláda. ČR má u Evropské komise notifikovaný program, díky němuž může stát poskytnout do konce roku 2020 zemědělcům až 12,25 miliardy korun. "Napřed chceme vyčerpat všechny možnosti na evropské úrovni a potom brát peníze z národního rozpočtu," řekl ČTK.

Výstava potrvá do úterý. Země živitelka je největší průřezový agrosalon v zemi. Není specializovaná na určitá odvětví, ale zahrnuje všechna ze zemědělské výroby, od rostlinné přes živočišnou, přes techniku a potravinářství až po myslivost a rybářství. Letos nebylo bienále Techagro v Brně, proto je asi podle ministra zemědělství zájem vystavovatelů větší.

Sobota, jež bývá nejnavštěvovanějším dnem, patří národním dožínkám.

Potravinářská část výstavy bude zaměřena především na oceněné výrobky od regionálních výrobců, národní značku kvality Klasa a další marketingové značky. Návštěvníky čekají prodejní stánky i ochutnávky potravin.

Ilustrační foto: www.vcb.cz

 

banner right