banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Na Vysočině orli mořští vyvedli desítku mláďat, více než loni

Na Vysočině orli mořští vyvedli desítku mláďat, více než loni

Jihlava 13. července (ČTK)

Na Vysočině letos orli mořští odchovali téměř dvakrát více mláďat než před rokem. Okroužkována jich byla desítka. Mláďata byla podle údajů krajského úřadu vyvedena v šesti hnízdech. ČTK to řekl předseda krajské pobočky České společnosti ornitologické Aleš Toman. Pomohlo podle něj počasí i spolupráce ochránců s vlastníky lesů. Populace těchto vzácných dravých ptáků na Vysočině čítá asi 15 párů.

Orli mořští patří mezi druhy, které se v posledních desetiletích vracejí na území střední Evropy. "Záleží jenom na člověku, jestli se to podaří," uvedl Toman.

Při hnízdění orlům vadí ruch v lesích, doplácejí také na trávení dravců zakázaným pesticidem karbofuranem. Letos v březnu našli lidé skomírajícího orla nedaleko Třeště na Jihlavsku, ve voleti měl otrávené maso. Jednalo se o samici, brzo uhynula. Takových případů bylo v kraji zjištěno v posledních letech několik. Loni také z jednoho hnízda zřejmě někdo mláďata ukradl.

Toman uvedl, že díky spolupráci ornitologů a ochránců přírody s Krajem Vysočina se podařilo zkontaktovat vlastníky lesů a požádat je, aby v době, kdy orli při hnízdění potřebují naprostý klid, netěžili a nedělali prořezávky a podobné práce. "Je to asi správná cesta. Proti loňsku je úspěšnost daleko větší a podařilo se, že na šesti hnízdech mláďata vylétla," řekl. I na některých dalších místech v kraji orli zahnízdili, ale pak, zřejmě kvůli ruchu, hnízdo opustili.

Orel mořský je největším evropským orlem s rozpětím křídel i přes dva metry. Živí se rybami a vodními ptáky, v zimě často požírá i mršiny.

Ilustrační foto zdroj: publikace od Tomáše Krivjanského: sokolnictví - 2. díl: Naše dravci a sovy

   

banner right