banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Na Šumavě se vyskytuje vlk, první důkaz ukázala fotopast

Na Šumavě se vyskytuje vlk, první důkaz ukázala fotopast

Praha/Loučovice (Českokrumlovsko) 27. března (ČTK) - Ekologové mají pravděpodobně první důkaz o výskytu vlka na Šumavě. Dospělého dobře stavěného divokého vlka, asi samce, vyfotili pomocí fotopasti na pravém břehu Lipna nedaleko Loučovic. V této lokalitě už dříve zaznamenali rysa ostrovida a losa evropského. Nezisková organizace ALKA Wildlife to dnes uvedla na facebooku, kde zveřejnila i fotky. Její manažerka Tereza Mináriková ČTK řekla, že se odborníci shodují na tom, že podle stavby těla jde o divokého vlka, přestože nemají důkazy DNA.

"Všichni se shodují na tom, že to tak skutečně je. Je to poprvé, co víme, že byl vyfocen divoký vlk, který odnikud neutekl. Ověřovali jsme u našich partnerů v regionu a u odborníků ze Saska, Bavorska a Itálie. Víme, že to je divoké zvíře," uvedla Mináriková.

Vlk byl zaznamenán zhruba půl kilometru od Loučovic a tři čtvrtě kilometru na jih od lipenské hráze. Podle Minárikové jde o odlehlé místo na kopci v lese, který se nachází mezi hrází a rakouskou hranicí.

Odborníci si myslí, že jde o samotného migrujícího jedince. Začátkem února byl jeden migrující vlk vyfocen v rakouském Weinviertelu u městečka Stornsdorf, v březnu dalšího vyfotili v Bavorsku u města Rottal.

"Pokud jde o osamělého jedince, myslím si, že to pro obyvatele Loučovic nebo lidi z okolí vůbec nic neznamená. Vlk je plaché zvíře a bude se spíš držet dál od obydlených míst," řekl ČTK starosta Loučovic Jan Kubík, který je zároveň myslivec. Proto prý ví, že se v této lokalitě vyskytují rysi nebo losi. "Ale o vlkovi se nikdo z kolegů myslivců nezmínil. Patrně ho tu ještě nikdo neviděl," uvedl.

Vlk se pomalu začíná šířit do střední i západní Evropy. Podle organizace se šelma vrací do míst, kam vždy patřila a kde má v přírodě své místo. "Máme fotku z levé i pravé strany. Fotopasti jsou rozmístěné v rámci našeho projektu Trans - Lynx, kde primárně sledujeme rysa," upřesnila Mináriková. Aby dobře identifikovali rysy, fotí je z obou stran.

V 90. letech se vyskytly zprávy o vlcích na Šumavě, ale nikdy nebyly ověřeny. V minulosti unikli i nějací vlci ze zahraničních chovů. Podle Minárikové tak doposud nebyl na Šumavě prokázán výskyt divoké populace.

ALKA Wildlife se zabývá ochranou přírody a výzkumem a ochranou šelem. Lidé si fotky zvířat včetně vlka mohou prohlédnout na její internetové mapě. Projekt Trans - Lynx provádí na Šumavě a v Pošumaví. Podle Minárikové jde o přírodně cenná a neprobádaná území. Ekologové zaznamenali i další vzácné druhy, například poprvé zdokumentovali na fotopasti kočku divokou v Českém lese.

Loni prestižní časopis Science zveřejnil studii, podle níž se do Evropy s úspěchem vrací původní velké šelmy. Medvědi, vlci, rysi a rosomáci už prý obývají zhruba třetinu rozlohy starého kontinentu. Šelmy podle vědců nežijí jen v přírodních rezervacích nebo odlehlých divočinách, ale stále častěji přímo v blízkosti lidských obydlí. Vlk obecný v Evropě obývá 28 zemí v deseti různých populacích, uvedl časopis. Ekologické sdružení Hnutí Duha ale v souvislosti s tím upozornilo, že v Česku většímu výskytu velkých šelem brání ilegální lov.

Foto: Vladislav Šrajbr

 

banner right