banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Na Příbramsku se otevřel areál pro zraněná zvířata za 48 mil. Kč

Na Příbramsku se otevřel areál pro zraněná zvířata za 48 mil. Kč

Hrachov (Příbramsko) 27. května (ČTK) - V Hrachově na Příbramsku se po dvouletém zkušebním provozu otevřelo Centrum ochrany fauny za 48 milionů korun. Areál k ochraně zvířat je domovem pro hendikepovaná zvířata a zároveň vzdělávacím a zábavním centrem. Helena Frintová ze středočeského krajského úřadu dnes uvedla, že většinu nákladů zaplatily evropské fondy, zbytek zaplatil kraj a Státní fond životního prostředí.

"Hrachovské centrum se stará nejen o ohrožené živočichy, ale také se věnuje environmentálnímu vzdělávání dětí už od mateřských škol. Děkuji všem, kteří se o vybudování Centra Ochrany fauny v Hrachově zasloužili,“ uvedl náměstek hejtmana Středočeského kraje Marek Semerád (ČSSD).

V areálu vznikla zvířecí nemocnice, karanténní prostory a zimoviště zvířat, veterinární klinika a vypouštěcí věž pro ptáky. Součástí jsou také výstavní prostory, školicí sál i přírodní divadlo. "Na areál navazuje moderní psí útulek a stáje pro týraná hospodářská zvířata. Při záchranné stanici funguje nepřetržitá výjezdová služba pro zraněné volně žijící živočichy," uvedla Frintová.

Areál už dva roky funguje ve zkušebním provozu a zatím ho navštívilo 7,5 tisíce lidí. Rodiny s dětmi a všichni milovníci živé přírody se mohou přijít podívat na expozice volně žijících živočichů, sladkovodních ryb a další aktuální výstavy.

Občanské sdružení Ochrana fauny ČR založila ve Voticích na Benešovsku skupina lidí v roce 1998. Za pomoci desítek dobrovolníků z řad ornitologů, lesníků, myslivců a dalších lidí vybudovala ve zdevastovaném votickém zahradnictví stanici pro zraněné živočichy a centrum ekologické výchovy.

Větší záchranná stanice pro zraněná zvířata vzniká také v Huslíku u Poděbrad. Bude zhruba pro 1000 zvířat a otevřena by měla být v létě. Náklady na vybudování stanice jsou 42 milionů korun, většinu zaplatí dotace z evropských fondů.

 

banner right