banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Na pražských komínech se vylíhlo pět sokolích mláďat, už létají

Na pražských komínech se vylíhlo pět sokolích mláďat, už létají

Praha 2. července (ČTK) - Na dvou pražských komínech se letos vylíhlo celkem pět mláďat vzácného a ohroženého sokola stěhovavého. Vůbec poprvé úspěšně vyvedly mláďata dva páry sokolů současně, informovali dnes ČTK zástupci České společnosti ornitologické. Všichni mladí dravci už vylétli z hnízdících budek, které pro ně ornitologové připravili, a prohánějí se v okolí komínů.

Čtyři mláďata se vylíhla na komíně malešické spalovny, druhý pár vyvedl jedno mládě na komíně teplárny v Michli. Všechna už dostala barevné odečítací kroužky, podle nichž je bude možné v budoucnu na dálku identifikovat.

"Podobně jako loni i letos byl velmi úspěšný malešický pár. S hnízděním si znovu pospíšili a stejně jako loni se páru vylíhla hned čtyři mláďata," uvedl Dušan Rak z České společnosti ornitologické. Před rokem se v Michli hnízdění nepodařilo kvůli rozpadu tamního páru, letos se zřejmě utvořila nová dvojice ptačích rodičů.

Ornitologové ve spolupráci s vlastníky výškových staveb po Praze instalovali už šest hnízdících budek na místech, které mají sokolové rádi. "Pro hnízdění si páry vybraly lokality, které jsou sice v průmyslových areálech, ale současně je v okolí také dostatek přírodní zeleně," uvedl Rak. Záznamy z fotopastí ukázaly, že pražští sokolové se nejčastěji živí holuby, důležitou část jejich potravy tvoří také menší druhy ptáků. "Ty loví zejména vzrůstem menší samec a zásobuje jimi samici v hnízdě v období sezení na vejcích," dodal Rak.

Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími v celé Evropě téměř vyhynul. Nyní se sokoli postupně vracejí na svá historická hnízdiště, kterými jsou zejména vysoké skalní stěny. Někteří ptáci se z přírody přesouvají do měst a technických staveb v krajině, kde mají dostatek potravy. Neobejdou se ale bez pomoci lidí, kteří jim poskytují bezpečná hnízdiště na vhodných místech. Na českém území momentálně hnízdí asi jen 60 párů těchto dravců.

 

banner right