banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Na jaře začne na silnicích opět přibývat střetů se zvěří

Praha 23. března (ČTK) - Na jaře začne na tuzemských silnicích opět přibývat nehod způsobených střety motorových vozidel se zvěří. Ročně tak zahynou tisíce zvířat. Nejvíce střetů je v noci, na silnicích nižších tříd a v okolí Prahy. Vyplývá to ze statistik největších tuzemských pojišťoven.

Česká pojišťovna za rok 2014 eviduje takovýchto střetů 3900. Řidiči by se měli mít v jarním období na pozoru hlavně mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní, kdy se loni udála téměř polovina všech střetů se zvěří. Nejvíce nehod hlásili řidiči z Prahy. Podle statistik ČP se nejvíce takových nehod v loňském roce stalo v dubnu (390 případů) a v květnu (428). Dalšími rizikovými měsíci jsou říjen (366 případů) a listopad (369).

"Křivka počtu střetů začíná strmě stoupat už na přelomu února a března, kulminuje v dubnu, květnu a červnu. Druhý vrchol přichází na přelomu října a listopadu, tedy opět v období, kdy se mění čas," uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka. Za loňský rok nahlásili motoristé Generali 2234 nehod, jejichž příčinou byl střet se zvířetem. Celková škoda činila 60 milionů korun. Průměrně jedna nehoda znamenala škodu ve výši téměř 27.000 Kč.

Bezkonkurenčně nejrizikovějším regionem jsou podle Cívky střední Čechy, a to dlouhodobě. Za loňský rok bylo ve Středočeském kraji nahlášeno 328 střetů se zvěří, které vedly k dopravní nehodě. To představuje 15 procent podobných havárií v celé ČR. O rok dříve byl podíl stejný, dodal Cívka.

"Počty střetů se zvěří stále stoupají, v průměru meziročně o 15 procent," řekl ČTK mluvčí Allianz Václav Bálek. Škody dosahují desítek milionů korun. Vysoká zvěř podle něj není jedinou, která řidiče ohrožuje. Nebezpeční jsou také divočáci nebo medvědi, kteří jsou zvlášť na Slovensku častými nechtěnými účastníky silničního provozu.

"V jarních měsících se zvěř probouzí ze zimního spánku, začne putovat a vyhledávat své protějšky. Z toho důvodu se v této době jejich výskyt u cest zvyšuje. Dalším důvodem je změna času, kterou zvířata nevnímají. Za potravou chodí stále ve stejnou dobu, ale kvůli časovému posunu je na silnicích provoz již o hodinu dříve," vysvětlil myslivec a správce honitby Viktor Veselý.

Se zvěří se motoristé nejpravděpodobněji mohou střetnout na silnicích prvních a nižších tříd. Tam se loni podle ČP událo 75 procent všech srážek. Na dálnicích se minulý rok řidiči setkali se zvířetem ve 160 případech. "Za loňský rok evidujeme nižší počet nahlášených nehod ze zahraničí. Zatímco v roce 2013 se na nás obrátilo 55 řidičů, za rok 2014 to bylo 30 řidičů," doplnila data mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Bálek připomněl slovenský případ klienta, který autem projížděl Tatry. Když mu do cesty vběhl medvěd, nemohl už nic dělat a srazil ho. Z auta se kouřilo od rozbitého chladiče, medvěd ležel bez hnutí opodál v příkopu. Řidič opatrně vylezl obhlédnout situaci a po očku sledoval stále ležícího medvěda. V okamžiku, kdy svou mysl již plně věnoval rozsahu škody na autě a myšlenkám na opravu, pár kroků vzdálený medvěd se s mručením zvedl. Zpocený řidič vběhl rychle do auta a zamknul se, medvěd vrávoravě odpochodoval do lesa. Až po chvíli řidič zavolal policii a asistenční službu Allianz.

 

banner right