banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Na břehu Chropyňského rybníka je nová ornitologická pozorovatelna

Na břehu Chropyňského rybníka je nová ornitologická pozorovatelna

Chropyně (Kroměřížsko) 21. května (ČTK) - Správa CHKO Litovelské Pomoraví vybudovala novou pozorovatelnu pro ornitology i turisty na břehu Chropyňského rybníka v Chropyni na Kroměřížsku. Pozorovatelnu si v těchto dnech vyzkoušeli i členové Moravského ornitologického spolku z Přerova a byli velmi spokojeni, řekl dnes ČTK místopředseda spolku Jiří Šafránek.

"Chropyňský rybník je významnou ornitologickou lokalitou, na které je možno pozorovat až 135 druhů ptáků. Z chráněných druhů zde hnízdí například potápka černokrká, která byla letos vyhlášena ptákem roku. Chropyňský rybník je jednou z mála lokalit v ČR, kde tato potápka hnízdí každoročně. V rákosinách a v břehových porostech hnízdí i slavík obecný, rákosník velký, zrzohlávka rudozobá a bukáček malý - naše nejmenší volavka," uvedl Šafránek.

Ojediněle lze na Chropyňském rybníku podle něj potkat i ptačí rarity a vzácnosti, jako jsou potápka žlutorohá, potápka rudokrká, kvakoš noční, rybák černý a sýkořice vousatá. Národní přírodní památka Chropyňský rybník je nejstarší rezervací na Kroměřížsku, vznikla v roce 1954. Hlavním důvodem jeho ochrany je výskyt silně ohrožené vodní rostliny kotvice plovoucí a hnízdní kolonie racka chechtavého.

"V posledních letech na rybníce hnízdí i velmi vzácný racek černohlavý a často se zde zdržuje labuť zpěvná, ornitology zvaná zpěvanka. Jde o severskou labuť, která je zvláštní tím, že se na střední Moravě zdržuje celoročně od roku 2005," řekl Šafránek. Labuť zpěvnou, racky černohlavé i potápky černokrké pozorovali ornitologové tyto dny z nové pozorovatelny.

"Díky vyvýšené pozorovatelně je dobře vidět přes rákosiny na takřka celý rybník včetně jeho ostrova s hnízdní kolonií racků chechtavých. Nosná konstrukce pozorovatelny je z dubového dřeva a ostatní části z modřínového. Přístup na pozorovací plošinu je po schodišti. Střecha je zhotovena z překládaných prken a součástí pozorovatelny je i dřevěná lavice pro příjemné posezení," uvedl místopředseda ornitologického spolku.

Podobnou pozorovatelnu, jako je nyní v Chropyni, mají podle něho milovníci přírody k dispozici i na Chomoutovském jezeře na Olomoucku a na Troubecké štěrkovně na Přerovsku.

 

banner right