banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Myslivci budou moci rozmísťovat více pasti na divoká prasata

Myslivci budou moci rozmísťovat více pasti na divoká prasata

Praha 18. března (ČTK) - Vláda dnes schválila nařízení, které má umožnit myslivcům rozmísťovat více zařízení na odchyt divokých prasat, informovalo tiskové oddělení kabinetu. Dosud bylo možné umístit jedno zařízení na 250 hektarů honitby, nově bude možné nastražit jedno zařízení na 150 hektarů honitby.

Přemnožené prase divoké kromě škod na zemědělských plodinách a pozemcích škodí také tím, že loví a žere drobnou zvěř, jako jsou koroptve, bažanti, zajíci či malá srnčata.

Původní návrh, který ministerstvo zemědělství poslalo začátkem roku do připomínkového řízení přitom počítal s tím, že by myslivci mohli čerpat dotace na nákup zařízení umožňující noční vidění a tím lov zvěře v noci.

Především na základě připomínek krajů vycházejících ze zkušeností z předchozích let, bylo však následně rozhodnuto, že bude pouze upraven stávající finanční příspěvek na pořízení odchytových zařízení. Tento způsob boje proti přemnožené černé zvěři byl označen za efektivnější i ohleduplnější ke zvířatům.

Spolu s navýšením příspěvků na užívání ekologických a k přírodě šetrných technologií při hospodaření v lese, s nimiž nařízení také počítá, vzroste požadavek na státní rozpočet zhruba o 11 milionů korun ročně.

Návrh souvisí s novelou zákona o myslivosti, která začne platit od 1. dubna. Novela zakotvuje kompetenci krajských úřadů rozhodovat o poskytnutí dotací na vybrané myslivecké činnosti a zároveň umožňuje úřadům kontrolovat, jestli příjemci dodržují podmínky pro udělení podpory.

Dotace pro myslivce do konce loňského roku vyřizovaly Krajské agentury pro zemědělství a venkov (KAZV) zřizované ministerstvem zemědělství. Změnu kompetencí je třeba promítnout do prováděcího předpisu, uvedlo ministerstvo zemědělství.

V Česku v posledních letech výrazně ubylo drobné zvěře, naopak je přemnožená spárkatá zvěř, zejména divoké prasata. Například počty koroptví byly v roce 2012 jen zhruba poloviční než v roce 2007, zajíců za stejné období ubylo takřka o pětinu. Mezi hlavní příčiny tohoto trendu podle myslivců patří změny v krajině, intenzivní zemědělství či tlak některých zvířat, především právě divokého prasete.

 

banner right