banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Myslivce povede bývalý ředitel vojenských lesů Janota

Myslivce povede bývalý ředitel vojenských lesů Janota

Praha 26. listopadu (ČTK)

Novým předsedou Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) se v úterý stal Jiří Janota, někdejší šéf státního podniku Vojenské lesy a statky. Na pět let jej zvolili delegáti sjezdu, kteří mu dali přes 60 procent hlasů. Jednota to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Myslivci neměli předsedu od května 2014, kdy z funkce odstoupil bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD).

"Myslím, že prvotním úkolem nově zvolené myslivecké rady bude stabilizace členské základny," řekl dnes ČTK Janota. Podle něj půjde o nelehký úkol, protože řada členů je ve vyšším věku.

Myslivců ubývá od 90. let minulého století. Zatímco podle Českého statistického úřadu jich v roce 1995 bylo ještě přes 100.000, v loňském mysliveckém roce, který skončil v březnu 2014, jich bylo 92.247. Z toho Českomoravská myslivecká jednota měla na konci roku 2013 asi 70.000 členů.

Jednota se bude snažit do svých řad nalákat i více žen. Již nyní je podle mysliveckého webu v klubu Dámy české myslivosti přes 3000 členek.

Nový předseda se podle svých slov bude také snažit přesvědčit veřejnost, že myslivci nejsou jen lovci, ale že jejich hlavními úkoly je starání se o zvěř a přírodu. "Zastřelení zvěře je jenom poslední článek," dodal Janota.

Janota působil jako ředitel vojenských lesů do března 2014, poté jej odvolal ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta následně řekl, že na Janotu podala inspekce ministra vnitra trestní oznámení kvůli tomu, že si měl neoprávněně na odměnách vyplatit 1,7 milionu korun. Podle Jana Pejška z tiskového oddělení ministerstva bylo ale oznámení policií odloženo, aniž bylo zahájeno trestní řízení.

Ilustrační foto: MZ

  

banner right