banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Města v Ústeckém kraji investují do úprav parků

Města v Ústeckém kraji investují do úprav parků

Ústí nad Labem 26. června (ČTK) - Města v Ústeckém kraji se snaží získat dotace na úpravy parků. Náklady na údržbu zeleně jsou podobné jako v minulých letech. Samosprávy v poslední době trápí hlavně napadení smrků pichlavých škůdci, v krajském městě působí škody divoká prasata. Vyplývá to z vyjádření zástupců radnic.

Ze statutárních měst v Ústeckém kraji dokázal spočítat plochu zeleně na obyvatele pouze Děčín, kde je to 0,1796 hektaru na jednoho občana. Ostatní se shodují v tom, že mají zeleně dost. A právě její údržby si lidé často všímají. Nedávno Most vyvracel informaci, že seká trávu méně často než v minulosti. "Pouze více pršelo a tráva rychleji rostla," řekla mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.

Náklady na údržbu jsou v Mostě oproti minulým letům nižší. "V tomto roce činí 42 milionů korun a navýšení nepředpokládáme. Rozsah údržby se i přesto nemění," řekla Sedláčková.

V Děčíně se naopak náklady zvyšují. Letos za údržbu zaplatí město 18 milionů korun. Město loni otevřelo po rozsáhlé rekonstrukci jižní zahrady zámku a teď se snaží získat dotaci 25 milionů korun na obnovu lesoparku Bažantnice. "V tuto chvíli projekt postoupil do druhého kola," řekla mluvčí města Markéta Lakomá.

Také v Chomutově, kde se náklady na údržbu pohybují kolem 25 milionů korun ročně, se snaží zvelebovat parky. "Projekty revitalizace parků (hlavní městský, T.G. Masaryka a Dr. Beneše), které budou dokončeny v červnu tohoto roku, vyšly celkem na 3,96 milionu korun, z toho 60 procent pokryla dotace," uvedl Miroslav Koranda z kanceláře primátora.

V Ústí nad Labem se o zeleň starají jednotlivé obvody, z jejich informací vyplývá, že výdaje jsou letos stejné nebo obdobné jako vloni. Občas se v souvislosti s údržbou objevují problematická místa. "Například je to průmyslová zóna Předlice, kde vzniká nepořádek vlivem parkujících kamionů," řekla vedoucí oddělení čistoty a zeleně centrálního obvodu Monika Králová.

Téměř všechna města na severu Čech letos trápí napadení smrků škůdci. Onemocnění stromů se projevuje opadáváním jehličí. "Na území města Ústí nad Labem se napadené stromy kácí. V městských sadech byly napadeny všechny smrky stříbrné, jedenáct kusů tedy bude do konce června pokáceno," řekla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Trávníky v Ústí, a to veřejné i soukromé, letos ve velké míře ničí divoká prasata. "Počty odlovených divokých prasat neustále vzrůstají. Za myslivecký rok 2013 bylo uloveno 1367 kusů, za myslivecký rok 2014 zhruba 2000 kusů," uvedla Macová. Prasnice se selaty překvapila letos na jaře lidi i v centru města. "Nedávno zastřelili strážníci jedno prase ve čtvrti Všebořice. Máme tři strážníky, kteří mají povolení k odstřelu ve městě, jsou to v civilu myslivci. Prasata vyháníme třeba i pomocí výstražného zařízení v autech," doplnila mluvčí ústecké radnice.

 

banner right