banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Lidé na Šumavě mohou nově pozorovat jelena

Lidé na Šumavě mohou nově pozorovat jelena

Kvilda (Prachaticko) 20. srpna (ČTK) 

Turisté na Šumavě budou moci nově zblízka pozorovat život jelenů. Poblíž Kvildy na Prachaticku vzniklo za 75 milionů korun návštěvnické centrum, které se na hlavně tento druh lesní zvěře zaměřuje. V něm budou moci lidé sledovat na ploše devíti hektarů až deset jelenů. Novinářům to při slavnostním otevření centra řekli zástupci šumavského národního parku nebo Jihočeského a Plzeňského kraje.

"Musím na tomto místě poděkovat i předchozímu vedení šumavského parku, který s tímto projektem začalo. Přiznávám, že jsem k němu byl v počátku skeptický," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Návštěvnické centrum pro pozorování jelení zvěře nabídne lidem více než dvoukilometrový naučný okruh. Na jeho trase stojí tři vyhlídkové věže, z nichž lze zvěř sledovat. Středisko oficiálně zahájí provoz ve středu 19. srpna.

Jeho součástí je i velká energeticky pasivní budova. V ní lidé uvidí různé informační panely s údaji o jelenech nebo i jiných druzích zvířat. V budově se rovněž nachází konferenční sál pro zhruba 40 osob. Šumavský národní park chce v těchto prostorech pořádat fotografické výstavy nebo odborné semináře.

"Měli jsme vytipovaných sedm lokalit, kde by bylo možné vybudovat návštěvnická centra podobného typu se zaměřením na různé druhy zvířat. U Kvildy jsme se rozhodli pro tři z nich. Jeleny postupně doplní výběhy pro rysa ostrovida a prase divoké," uvedl náměstek ředitele šumavského národního parku Miloš Juha.

Zhruba za měsíc by mělo zahájit provoz další návštěvnické centrum. To lidé najdou u Srní na Klatovsku a tematicky se bude věnovat životu vlka. Brabec uvedl, že ministerstvo životního prostředí na Šumavě chystá i jiné podobné programy. "Máme desítky dalších menších projektů. Máme pořád možnost využít peníze z Operačního programu životního prostředí do roku 2020. Tato možnost je historická, protože možná že po roce 2020 taková příležitost nebude," uvedl Brabec.

Právě i na vzniku návštěvnického centra u Kvildy se podílely finance z Operačního programu životního prostředí EU. Dotace činila 90 procent z celkové části. "Vidím v tomto středisku velký potenciál. Tento projekt potvrzuje jen to, že chceme Šumavu otevřít turistům a více zpřístupnit lidem," řekl ředitel NP Šumava Pavel Hubený.

Foto: Leszek Madzia

www.prirodainfo.cz

 

banner right