banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Liberecký kraj zaplatí 6000 Kč za ovci, kterou roztrhali vlci

Liberecký kraj zaplatí 6000 Kč za ovci, kterou roztrhali vlci

Liberec 14. května (ČTK) - Liberecký kraj zaplatí 6000 korun jako odškodné za ovci, kterou loni u Doks na Českolipsku roztrhali vlci. Přítomnost těchto vzácných šelem tak už nedokládají jen fotopasti, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (STAN). Vlčí smečka je v oblasti od roku 2013. Podle Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj je v lokalitě potvrzen výskyt pěti vlků. Zachytily je nejen fotopasti, lidé narazili i na stopy, a dokonce je několikrát i pozorovali.

"Škodu uhradí majiteli kraj. Zákon přímo stanoví, že se poskytuje náhrada škody způsobené vybranými zvláště chráněnými živočichy - vlkem obecným, bobrem evropským, vydrou říční, medvědem hnědým, rysem ostrovidem a losem evropským. Naštěstí se polovina těch zvířat na území našeho kraje nevyskytuje. Máme tady jen vlka, bobra a vydru," uvedl Půta. Částka 6000 korun nepředstavuje podle něj jen cenu ovce, ale náklady na likvidaci mrtvého zvířete v kafilerii a také na nutné odborné posudky, které musí potvrdit, že ovci skutečně zabil vlk.

Vlci byli v českých zemích vystříleni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech ze sousedního Slovenska, Polska a Německa. Výskyt vlků v oblasti Doks potvrdily fotopasti poprvé loni na jaře, později se ukázalo, že se skupina rozrostla o tři mláďata. "Stále jich je pět, čtyři zachytily fotopasti, podle stop jich je ale skutečně pět a máme i potvrzeno, že jeden kus chodí trvale trošku stranou," řekl dnes ČTK vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek.

Napadení ovce bylo podle něj prvním a zatím posledním hlášeným případem, v oblasti je podle něj dost jiné zvěře. Přesto to nelze vyloučit, proto chovatelé budou muset v budoucnu možná svá stáda zabezpečit. "Před deseti lety proběhlo něco podobného v Beskydech, kde se začala trvale vyskytovat vlčí smečka a ovčáci si tam museli navyknout na to, že musí svá stáda chránit, ať už používáním psů nebo zavíráním ovcí na noc. Uvidíme, zda k tomu dojde i tady nebo zda to bude ojedinělý případ," dodal Pořízek.

Přestože je vlk plaché zvíře, v zimním období se dostával i blíž k lidem. "Jak tam byl klid, bylo tam málo návštěvníků, tak vlci začali chodit směrem k České Lípě. Ale v době kdy je kolem Máchova jezera ruch, jsou tam chataři a rekreanti, tak vyrážejí spíš na sever do lesnaté části," dodal Pořízek. Trvalému ruchu se podle něj snaží vlci vyhnout, že by se ale úplně lidí báli, se říct nedá. Přišli zřejmě z Německa z oblasti, kde se pohybují cykloturisté a na lidi jsou zvyklí. Zda se smečka letos rozroste o další mláďata, není podle Pořízka zatím jasné.  

 

Foto: Vladislav Šrajbr

banner right