banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Lední medvěd zranil na Špicberkách českého turistu

Oslo 20. března (ČTK) - Český turista byl včera lehce zraněn při útoku ledního medvěda na severonorském souostroví Špicberky. Muž patřil k šestičlenné české skupině, která se vydala na výlet asi 30 kilometrů od největšího města souostroví Longyearbyenu. Útok se stal v době, kdy Čech spal ve stanu. Záchranáři muže spolu s jednou Češkou přepravili do nemocnice helikoptérou. Žena utrpěla omrzliny.

"Najednou jsem se probudil a nade mnou stál medvěd. Šel mi rovnou po hlavě," vylíčil sedmatřicetiletý turista v nemocnici v Longyearbyenu norské televizi NRK dramatickou situaci. "Snažil jsem se chránit si hlavu jak se dalo. Naštěstí moje kolegyně začala střílet," dodal muž, který utrpěl viditelná zranění na hrudníku a na obličeji.

"Zprvu jsem neměl vůbec čas přemýšlet. Jen jsem myslel na to, jak se medvědovi vyhnout. Strach mě přepadl až poté, co byl medvěd zasažen střelbou," konstatoval postižený Čech, který v době incidentu ležel ve stanu se dvěma dalšími lidmi.

V sousedním stanu byli dvě ženy a muž. "Vzbudilo nás volání 'Medvěd! Medvěd!' z druhého stanu. Před každým stanem jsme měli položenou pušku. Kromě toho jsme měli v našem stanu také revolver. Napadení neměli možnost chopit se své zbraně, tak moje matka vzala revolver a na medvěda třikrát vystřelila," prohlásila žena, která si v nemocnici nechala ošetřit omrzliny.

Zvíře poté ze stanového tábora uteklo. Několik stovek metrů od stanů ho vystopovali přivolaní záchranáři, kteří zraněnou šelmu zastřelili. Záchranáři následně Čecha a jeho kolegyni transportovali do nemocnice.

"Chtěli jsme během pobytu na Špicberkách vidět ledního medvěda, tohle ale bylo příliš," řekla Češka. Oba si přejí nemocnici co nejdříve opustit, aby stihli páteční zatmění Slunce.

Podle norské televize NRK byl lední medvěd v oblasti usedlosti Fredheim u zálivu Tempelfjorden na Špicberkách pozorován téměř denně. V oblasti je hodně tuleňů, a proto se tam medvěd zdržoval, citovala televize experty.

Česká výprava se podle NRK utábořila u usedlosti cestou na lepší místo na páteční pozorování zatmění Slunce. Skupina s sebou prý neměla místního průvodce, kolem tábora ale na noc natáhla bezpečnostní plot. Do pěti do rána se prý navíc členové výpravy střídali na noční hlídce, potom ale šli všichni spát. Hodinu na to medvěd zaútočil. Norské úřady případ vyšetřují.

V těchto dnech je na arktických Špicberkách mnoho turistů, kteří se přijeli podívat na zatmění Slunce. Norské úřady před několika dny varovaly, aby další lidé již na ostrovy nejezdili, jednak kvůli plným hotelům, kvůli mrazu a také právě kvůli nebezpečí, které představují lední medvědi. Na ostrovy odjelo asi 2700 obyvateli kvůli zatmění, podle Reuters na 2000 turistů.

V roce 2011 usmrtil lední medvěd na Špicberkách mladého britského táborníka a čtyři další zranil. V průměru lidé na tomto severonorském souostroví ročně zastřelí v sebeobraně tři lední medvědy. Podle místního nařízení by měli být všichni turisté, kteří opustí obydlené části, doprovázeni místním ozbrojeným průvodcem.

Úplné zatmění Slunce bude v pátek pozorovatelné z pevniny pouze na Špicberkách a na Faerských ostrovech. Částečné zatmění Slunce bude vidět v severní Africe, Evropě a severní Asii. V České republice bude Měsíc zakrývat zhruba 75 procent plochy slunečního kotouče.

 

banner right