banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Kozmické ptačí louky lze vidět z nové sedmimetrové pozorovatelny

Kozmické ptačí louky lze vidět z nové sedmimetrové pozorovatelny

Kozmice (Opavsko) 21. srpna (ČTK)

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) včera u Kozmic na Opavsku otevřel novou sedmimetrovou ptačí pozorovatelnu, z níž lze sledovat území Kozmických ptačích luk. Trpěliví pozorovatelé tam mohou spatřit i některé chráněné druhy ptáků. ČTK o tom dnes informovala Lucie Matulová z ČSOP.

"Kozmické ptačí louky určitě stojí za pozornost. Jsou názorným příkladem toho, že i dnes lze zemědělsky hospodařit a zároveň zachovat významné přírodní hodnoty. Nově vybudovaná pozorovatelna zájemcům umožní poznat svět ptáků i dalších živočichů z bezprostřední blízkosti," uvedl předseda ČSOP Libor Ambrozek.

Mezi ptáky, které návštěvníci mohou v lokalitě spatřit, jsou chráněné druhy jako volavka bílá, orel mořský, čáp černý či moudivláček lužní, ale i pestrá paleta běžných druhů ptáků.

Kozmické ptačí louky jsou územím ucelenějších nivních luk v povodí řeky Opavy. Velká část luk ale byla v minulosti přeorána na menší pole nebo osázena smrky a borovicemi.

"To významně zdecimovalo rostlinná společenstva, což se následně projevilo i v úbytku zdejších motýlů a ptáků. Přes všechna tato negativa si louky alespoň částečně zachovaly vysokou biologickou hodnotu," doplnila Matulová. Český svaz ochránců přírody na loukách plánuje i další programy pro veřejnost, například komentované vycházky pro děti a mládež a ve spolupráci s ornitology Dny ptactva.

Ptačí pozorovatelnu zájemci najdou jihozápadně od obce Kozmice. V těsné blízkosti tam vede silnice i železnice mezi Ostravou a Opavou. Do lokality se návštěvník dostane od železničního nádraží v Jilešovicích po cyklotrase číslo 6128.

Foto: www.csop.cz

banner right