banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Každému šestému druhu ptáků hrozí v zemích EU vymření

Každému šestému druhu ptáků hrozí v zemích EU vymření

Brusel/Praha 8. června (ČTK)

Každému šestému ptačímu druhu žijícímu v zemích Evropské unie hrozí vymření. Vyplývá to z takzvaného červeného seznamu, který zveřejnila organizace Birdlife International ve spolupráci s Evropskou komisí a Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN). Česká republika se z evropského trendu nijak nevymyká. Mizí tu hlavně kdysi nejhojnější druhy ptáků. Díky ochraně se ale zvyšuje počet mnoha druhů vzácných a chráněných.

Na evropském červeném seznamu ptáků ohrožených vymřením se nachází 82 z celkových 451 druhů. Kriticky ohrožených je jedenáct druhů, mezi nimi například sovice sněžná, buřňák baleárský či strnad obojkový. Příčinou vymíraní ptačích druhů je podle autorů seznamu hlavně eroze zemědělské půdy, zmenšování životního prostoru opeřenců a klimatické změny.

Podle Zdeňka Vermouzka z České společnosti ornitologické je situace v Česku srovnatelná s celoevropským vývojem. Z české přírody se začínají vytrácet především druhy kdysi zcela běžné jako skřivan polní, chocholouš obecný, hýl obecný či čejka chocholatá. Příčinou jejich úbytku je především intenzivní způsob obdělávání půdy.

Naproti tomu se podle Vermouzka do české přírody vrací díky ochraně řada vzácných a chráněných druhů, především dravců. Patří mezi ně například orel mořský se 120 hnízdícími páry a sokol stěhovavý s padesátkou hnízd na celém území státu. Na Šumavě se začíná opět dařit tetřevu hlušci. Běžně se nyní v Česku vyskytuje už i čáp černý.

Evropští ornitologové ve své zprávě vyzvali k větší ochraně životního prostředí ptáků. Chránit je třeba například migrační koridory tažných ptáků. Přežití domácích druhů ptactva by podle ochránců mělo pomoci také včasné zachycení výskytu nepůvodních druhů.

Evropský červený seznam se zakládá na údajích jednotlivých členů evropské osmadvacítky. Aktuální červený seznam přímo pro Českou republiku zatím neexistuje. Ten poslední z roku 2003 nahradí nový seznam až po roce 2017, kdy skončí práce na čtvrtém hnízdním atlase ptáků.

 

banner right