banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Jihočeští rybáři před sezonou vyřadili dva pstruhové revíry

Jihočeští rybáři před sezonou vyřadili dva pstruhové revíry

České Budějovice 22. dubna (ČTK) - Jihočeští rybáři změnili před nadcházející sezonou dva pstruhové revíry na mimopstruhové. Jde o říční lokality na Malši u Kaplice a Vltavě u Českých Budějovic. Pstruhová sezona začíná ve čtvrtek a potrvá do konce listopadu. Rybáři při ní mohou lovit i zhruba 9000 kilogramů nově vysazených pstruhů duhových. Novinářům to dnes řekli zástupci jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu.

"Dva zmiňované revíry nejsou vhodné pro přirozenou reprodukci původních lososovitých druhů ryb jako lipan a pstruh obecný. A druhá věc je ta, že se mění klima a na těchto dvou revírech lze de facto lovit celoročně, tak proč to rybářům neumožnit," řekl hospodář jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu Milan Hladík. V Jihočeském kraji je zhruba 50 pstruhových revírů.

Hladík uvedl, že v porovnání s minulou sezonou se letos nezměnila cena za povolenku na lov pstruhovitých ryb. Ta se pohybuje kolem 1500 korun.

V minulém roce se na pstruhových revírech v Jihočeském kraji vystřídalo 2000 rybářů. Odnesli si 19.000 ryb o souhrnné váze 11 tun. Počet rybářů v regionu se podle Hladíka v posledních letech stabilizoval. "K velké fluktuaci došlo na začátku 90. let minulého století, kdy řada lidí s tímto koníčkem přestala. Ale postupně se k němu zase velká část vrátila a v posledních letech se ty údaje nijak výrazně nemění," uvedl.

Jihočeský územní svaz Českého rybářského svazu hospodaří na zhruba 8000 hektarech vody rybářských revírů, zhruba polovinu zaujímá Lipno. Sdružuje na 25.000 členů. Loni rybářské stráže zadržely 214 povolenek za nedodržování pravidel. Pokuty, které musely lidé za pytláctví zaplatit, se pohybovaly od 500 korun až do rozmezí na úrovni několika tisíc.

    

    

banner right