banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Hurvínek seznamuje děti s ohroženými zvířaty, také v němčině

Hurvínek seznamuje děti s ohroženými zvířaty, také v němčině

Praha 21. dubna (ČTK) - Hurvínek a jeho společníci ze známých loutkových pohádek seznamují děti s ohroženými živočišnými druhy. V rámci projektu Hurvínkovy cesty do přírody vzniklo pět krátkých filmů věnovaných rysům, lososům, netopýrům, modráskům a tetřívkům. O projektu jeho autoři informovali na tiskové konferenci. Pro každý z filmů jsou vypracované návrhy aktivit a pracovní listy, díky nimž si mohou děti znalosti zafixovat.

Snímky se natáčely v exteriérech a vedle české mají také německou verzi. "Vybrali jsme si živočichy, kteří se nejvíce vyskytují v našich příhraničních oblastech, takže se to vyloženě nabízelo. Živočichové neznají hranice," řekla ČTK autorka projektu Gabriela Zadražilová z neziskové organizace Reel Prague k důvodům, proč byla zvolena dvoujazyčná verze.

Reel Prague oslovila německé partnery, kteří měli více zkušeností s ochranou přírody i předáváním informací dětem. Na projektu se tak podílely Německá spolková nadace pro životní prostředí a univerzita v Žitavě.

Hurvínek byl pro roli průvodce vybrán, protože je vedle Česka poměrně známý i v saské části Německa, s nímž autoři projektu spolupracovali. Na natáčení tak spolupracovalo i Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Náklady na projekt šly do milionů korun, hrazeny byly mimo jiné z evropských dotací. "Vyjet do přírody a natáčet v přírodě je nesmírné náročné fyzicky, organizačně a samozřejmě finančně. Jedna minuta filmu vycházela na třicet tisíc korun," řekla autorka. Každý film je včetně titulků dlouhý sedm a půl minuty.

Projekt je určen dětem od pěti do osmi let. Filmy i doprovodné materiály jsou v české verzi zdarma ke stažení na stránkách www.hurvinekvprirode.cz, německá mutace má vlastní webovou adresu www.spur-projekt.de. Učební pomůcka je určena mateřským a základním školám, družinám, zájmovým oddílům i rodičům.

banner right