banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ekologové hledají další stopy medvěda u Val. Meziříčí

Ekologové hledají další stopy medvěda u Val. Meziříčí

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 3. září (ČTK)

Ekologové z Hnutí Duha včera vyrazili hledat další stopy medvěda, kterého zaznamenala fotopast v lesích ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Medvěd je plachý, zřejmě se v Beskydech pohybuje už několik dnů nebo i týdnů, je jen náhoda, že jej zachytila fotopast, řekl dnes ČTK expert na ochranu velkých šelem Hnutí Duha Miroslav Kutal. Asi dvouletého medvěda zachytila fotopast myslivce v noci na úterý.

"Zatím se k nám žádné informace o dalších stopách nedostaly. Proto dnes vyráží do terénu jeden náš člen, bude hledat stopy medvěda či jeho trus, který by se dal využít k analýze. Zjistili bychom, odkud medvěd pochází. Kdyby se pak později objevily další stopy, daly by se těmi současnými porovnat," uvedl Kutal.

Medvědi se podle něj často objevují i krajině, kde je lidé nečekají. "Například loni se medvěd krátce objevil v Bašce u Frýdku-Místku nebo na předměstí Třince, aniž by jevil známky ztráty plachosti. Také okolnosti meziříčského případu nasvědčují, že medvěd lidskou přítomnost nevyhledává a bez fotopasti u krmeliště bychom o jeho pobytu nejspíše ani nevěděli. Vzhledem k lokalitě je zřejmé, že se šelma už minimálně několik dní valašskou krajinou nepozorovaně pohybovala a není třeba z ní mít strach," uvedl Kutal.

Například medvědí samec z Tater přešel podle Kutala v dubnu z polsko-slovenských hranic až do Maďarska a postupně se přes východní Slovensko vracel do Polska. "Původní domovinou meziříčského medvěda tak může být prakticky jakékoliv pohoří ve slovenských či polských Karpatech. Každopádně uvítáme další pozorování nebo nalezené pobytové znaky na adrese stopy@selmy.cz," řekl Kutal.

Fotopast zachytila medvěda v místní části Podlesí, v lokalitě Podhájí. Radnice doporučila lidem, aby se chovali obezřetně.

Foto: fotobanka.samphotostock.cz

 



banner right