banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Dřevařská firma Matrix investovala do výroby a vývoje 90 mil. Kč

Dřevařská firma Matrix investovala do výroby a vývoje 90 mil. Kč

Třebešov (Rychnovsko) 25. května (ČTK)

Společnost Matrix z Třebešova na Rychnovsku nákladem 90 milionů korun spustila nové výrobní a inovační centrum zpracování dřeva. V nové kapacitě bude firma produkovat například dřevěné fasády či dřevěné terasové podlahy z modřínu a dubu. Na pořízení investice podnik získal zhruba padesátiprocentní dotaci z evropského Operačního programu podnikání a inovace. ČTK to řekl ředitel dřevařské divize Matrixu Martin Machů.

V třebešovském areálu firmy byly postaveny dvě haly vybavené novými technologiemi. V jedné z hal je výroba, ve druhé inovační centrum. "Díky nové investici se budeme moci soustředit na výrobu zboží s výrazně vyšší přidanou hodnotou," řekl Machů. Dosud se divize na pilách v Třebešově a Třebechovicích pod Orebem zabývala hlavně pořezem dříví a prodejem modřínového a dubového řeziva.

"Ve vývojovém centru se chceme zabývat vývojem nových výrobků ze dřeva zejména pro stavebnictví," řekl Machů. Výzkum by se měl zaměřit i na dřeviny, které dosud mají problematické využití. Například by mělo jít o uplatnění buku, který se v lesích stále více vysazuje, pro nosné stavební prvky či pro dřevostavby. Vývojáři by měli také úzce kooperovat s divizí Matrixu vyrábějící dřevěná okna.

Na dřevařském vývoji a inovacích bude Matrix spolupracovat se státním podnikem Lesy ČR, ministerstvem zemědělství, Českou zemědělskou univerzitou, Mendelovou univerzitou a Českou lesnickou akademií Trutnov. Zástupci uvedených subjektů dnes podepsali prohlášení o spolupráci a podpoře při ověřování poznatků vědy a výzkumu v dřevařské praxi.

Nový výrobní a vývojový provoz by postupně měly přinést do deseti nových pracovních míst. Nyní má dřevařská divize Matrixu asi 50 lidí a roční obrat loni měla zhruba 90 milionů korun.

Firma Matrix podnikatele Libora Buriana se vedle dřevařské výroby a produkce dřevěných a plastových oken zabývá ještě dodávkami nářadí a lepidel pro automobilový průmysl, prodejem automobilů Škoda, myslivostí či provozováním sluneční elektrárny. Do portfolia podnikání Matrixu patří také hotel Studánka u Rychnova nad Kněžnou. Předloni měl Matrix tržby na úrovni 480 milionů korun, zisk 23,5 milionu korun a zaměstnávala 160 lidí.

 

banner right