banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Domažlické lesy mají jako prioritu trvale udržitelné hospodaření

Domažlické lesy mají jako prioritu trvale udržitelné hospodaření

Plzeň 21. srpna (ČTK)

Trvale udržitelné hospodaření, s čímž souvisí pěstební činnost i těžba, jsou hlavní náplní Domažlických městských lesů, které obhospodařují 3750 hektarů, což je jeden z největších obecních lesních majetků v ČR. K dalším činnostem patří myslivost, chov ryb, úprava turistických cest, cyklotras a lyžařských běžeckých stop, řekl ČTK jednatel městských lesů Jan Benda.

Domažlice zatím nerozšiřují plochu lesa. V budoucnu chtějí využít zemědělské pozemky sousedící s městskými porosty. Současná těžba podle Bendy zdaleka nedosahuje těžebních možností. Zásoby dřeva v domažlických lesích se pohybují přes 1,5 milionu metrů krychlových a neustále se zvětšují. Roční těžba je okolo 29.000 m3. "Naším cílem je podpora stability ekosystémů," uvedl.

Průměrný roční příjem z lesů je kolem 11.000 korun na hektar. Více než polovina peněz jde zpět do lesa. Hlavní dřevinou v domažlických lesích je smrk na 60 procentech, jehličnany rostou na dvou třetinách plochy. Druhý nejsilnější zástupce je buk, který zaujímá čtvrtinu lesů.

Plzeň vlastní 4120 hektarů lesa. Jeho plochu rozšiřuje o jednotky hektarů za desetiletí. "Ročně vytěžíme asi 12.000 m3 dříví a zalesňujeme zhruba 25 hektarů," řekl Miloš Pacolt ze Správy veřejného statku města Plzně. Veškeré roční příjmy z lesů vrací město zpět do pěstební, těžební a ostatní lesnické činnosti, kam patří zvláště opravy lesních cest a stezek. Polovinu plochy lesů zaujímá borovice, 22 procent smrk, 13 procent dub a shodně na čtyřech procentech modřín a bříza.

Klatovy, druhé největší město v Plzeňském kraji, vlastní 1160 hektarů lesa a těžba se pohybuje od 6000 až 6500 m3 za rok. "Roční zalesnění je od devíti do 11 hektarů. Pokud se naskytne ke koupi les ve vhodné lokalitě, město má zájem lesy rozšiřovat," řekl jednatel městských lesů Rudolf Koldinský. Na většině plochy hospodaří město podle hospodářského plánu, ale na lokalitách jako Hůrka, Křesťanský vrch a Klatovský Bor je to podřízené účelu příměstských a rekreačních lesů. V Klatovech mají nejvíce smrku, a to 52 procent, na 17 procentech lesní plochy roste borovice, na deseti dub a na pěti shodně buk a jedle.

Městské lesy Tachov obhospodařují 626 hektarů lesa, z toho 52 procent tvoří smrk a 36 procent borovice. Roční těžba dlouhodobě převyšuje 4000 m3, loni činila téměř 4200 m3. "Čistý zisk z lesa se pohybuje kolem 2,5 milionu korun, loni to bylo 2,35 milionu," řekl místostarosta Václav Svoboda. Loňské výnosy z lesa mírně přesáhly sedm milionů korun, přitom náklady činily téměř 4,7 milionu korun.

Ilustrační foto: MZ

banner right