banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Dobrovolníci uklidili skládku u Vražkova, vznikne tu kompostárna

Dobrovolníci uklidili skládku u Vražkova, vznikne tu kompostárna

Vražkov (Litoměřicko) 2. dubna (ČTK) - Téměř 50 lidí se zapojilo do úklidu rozsáhlé černé skládky na pomezí obcemi Vražkov a Straškov - Vodochody na Litoměřicku. Skládka z pneumatik a náhradních dílů aut vznikala opakovaně dlouhé roky, řekla ČTK starostka Vražkova Jaroslava Smetanová. V místech, kde byla, chce obec postavit komunitní kompostárnu.

Dobrovolníci z řad místních lidí, sportovců a myslivců zcela zaplnili dva velkoobjemové kontejnery, řadu pytlů, do garáží naskládali desítky odložených pneumatik. "Kontejnery a odvoz nám zajistí v rámci sponzorského daru místní firma. "Obě obce tedy zaplatí jen skládkovné," upřesnila Smetanová.

Technika na začátku příštího týdne už jen zarovná a dovyčistí půdu. Skládka opakovaně vznikala v místech, kde byl minimální pohyb lidí. "Dohodli jsme se s obcí Straškov - Vodochody, že necháme nainstalovat fotopast s velkým dosahem, abychom další skládce zabránili," doplnila Smetanová.

V bezprostřední blízkosti navíc Vražkov postaví komunitní kompostárnu. "Kompost od našich obyvatel svážíme už tři roky, kompostárna je tedy logickým krokem. Navíc jsme přesvědčeni, že větší pohyb lidí v těchto místech zabrání případnému vzniku skládky nové," vysvětlila Smetanová. Náklady na její vybudování obec odhaduje na dva miliony korun. O dotaci požádala ministerstvo životního prostředí. "Pokud s žádostí neuspějeme, budeme si muset vzít úvěr. Pokud ano, stála by nás kompostárna jen několik set tisíc korun," dodala Smetanová. Provoz kompostárny by obec zvládla ve vlastní režii. Zapojit do ní chce veřejně prospěšné pracovníky.

 

banner right