banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Dobrovolníci dnes pomáhali přírodě

Dobrovolníci dnes pomáhali přírodě

Velký kus přírody vrátili dnes dobrovolníci z Kooperativa pojišťovny domácím druhům vzácných květin.V rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vytrhávali nepůvodní druhy invazních celíků pocházejících ze severoamerického kontinentu.

„Celík kanadský a celík obrovský představují pro českou přírodu vážnou hrozbu. Vytvářejí husté porosty, které dusí původní druhy rostlin a vytlačují z krajiny vzácné druhy květin. Díky dobrovolníkům se dnes podařilo od celíků vyčistit rozsáhlé plochy rezervace, kam se znovu mohou vrátit původní druhy květin,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci v roce 2015 založila ve spolupráci s vědci.

Pastva velkých kopytníků obnovuje v lokalitě biologickou rozmanitost. Díky spásání agresivních druhů trav uvolňuje místo pro kvetoucí byliny a na ně vázané motýly. Zároveň vytváří další pestrá místa v krajině okusem dřevin, vyšlapáváním stezek, tvorbou prachových koupališť nebo přírodních minerálních lizů. Odstraňování invazních druhů rostlin, které do krajiny zavlekl člověk, je tak hlavní činností, kterou je třeba pastvu velkých kopytníků doplňovat. „Dobrovolníkům chci za dnešní práci moc poděkovat,“ doplnil Dalibor Dostál. Kooperativa pojišťovna dnešní dobrovolnickou akci uskutečnila v rámci svého Charity day, tedy dne věnovaného charitativním aktivitám.       

Celík kanadský pochází ze Severní Ameriky. Do Evropy se dostal roku 1645 jako okrasná rostlina do zahrad a parků. Člověkem byl zavlečen také do Asie, Austrálie i na Nový Zéland.

Celík obrovský byl do Evropy poprvé dovezen roku 1758 jako okrasná rostlina do Londýna. Celíky se často nacházejí v blízkosti lidských sídel a využívají prostředí proměněné lidskou činností. První záznam o výskytu celíku kanadského ve volné přírodě na území současné České republiky pochází z roku 1838, u celíku obrovského pak z roku 1851.

Kromě celíků likvidují ochránci přírody v rezervaci také další invazní druhy, především lupinu, akát nebo javor jasanolistý.

 

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

 

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina nebo nákupem na e-shopu www.zelenadomacnost.com, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

 

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Linde, Vertue, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost.

 

Pro více informací volejte:

Dalibor Dostál: 606 635 303

 

 

 

 

banner right