banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Chránění sokoli letos na Šumavě vyvedli mladé z většiny hnízd

Chránění sokoli letos na Šumavě vyvedli mladé z většiny hnízd

Plzeň 10. srpna (ČTK)

Úspěšnou hnízdní sezonu měli letos na Šumavě chránění dravci sokoli stěhovaví. V celé zemi nyní hnízdí na 50 párů tohoto dravce, který byl ještě před pár desetiletími na pokraji vyhynutí. Na české straně Šumavy má hnízda sedm párů, letos všechny zahnízdily a z většiny hnízd také vyvedly mladé. Hnízdění nebylo úspěšné jen asi na dvou hnízdech, na zbývajících sokoli vyvedli osm mláďat, řekl ČTK ornitolog správy šumavského národního parku Tomáš Lorenc. Podobný počet mláďat se na Šumavě podařilo sokolům odchovat i v minulých letech.

Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožené druhy. Ještě v 50. letech minulého století byli sokoli poměrně běžní, během následujících desetiletí ale z přírody téměř vymizeli v Česku, v Evropě i v Severní Americe. "Na vině bylo hlavně používání chemických přípravků v krajině, zejména DDT, které se kumulovalo v jejich tělech, jakožto predátora na vrcholu potravního řetězce, a omezovalo jejich schopnost se rozmnožovat. Svou roli sehrálo i přímé pronásledování," uvedl Lorenc.

Teprve se zákazem používání DDT a s přísnou ochranou začala koncem minulého století populace sokola růst. Šumava byla podle Lorence zřejmě první oblastí v Česku, kde tehdy sokol stěhovavý po téměř 25 letech opět úspěšně hnízdil. Za posledních deset let vzrostla na Šumavě populace sokolů ze dvou hnízdících párů na sedm. "Zda se populace na Šumavě ještě zvýší, záleží na únosné kapacitě území, ale možnosti tu ještě jsou," míní ornitolog.

Sokol je při hnízdění velmi citlivý na vyrušování. Okolí hnízd proto hlídají členové informační a strážní služby parku a v některých lokalitách po dobu hnízdění omezují vstup pro turisty. Sokoli na Šumavě hnízdí na skalních římsách. Podle ornitologů se postupně místy vrátili i do historických lokalit, kde hnízdění dokládají dochované záznamy i před sto lety. I když v posledních letech na Šumavě sokoli zahnízdí na všech hnízdech, snesení vajíček či vylíhnutí mláďat ještě nemusí vždy znamenat úspěšnou sezonu. Na počtu odchovaných mláďat se může projevit nepříznivé počasí, predátoři či rušení na hnízdě.

banner right