banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Česko možná zažaluje Brusel kvůli dotacím pro vinaře

Česko možná zažaluje Brusel kvůli dotacím pro vinaře

Praha 7. dubna (ČTK) - Česko možná podá u Soudního dvoru EU žalobu na lednové rozhodnutí Evropské komise, podle něhož má vrátit Bruselu v přepočtu více než 50 milionů korun, které v minulosti vyplatilo vinařům coby dotace na ochranu vinic před ptáky. O tom, zda stát žalobu podá, má ve středu rozhodnout vláda.

Podle ministerstva zemědělství (MZe) vstoupilo nařízení, podle něhož se podpora ochrany vinic proti volně žijícím zvířatům a ptactvu stala nezpůsobilou, v platnost 12. března 2013. Od tohoto data Česká republika tuto podporu skutečně nevyplácí. Česko z unijních peněz od roku 2009 proplácelo vinařům náklady na plašičky na ptáky, střelivo či školení o ochraně vinohradů před ptactvem.

Podle Evropské komise však podpory nebyly slučitelné s unijními předpisy již v letech 2010 až 2012. Ministerstvo zemědělství s tím však nesouhlasí. Komise podle něj v době, kdy mohla namítat nezpůsobilost dotačního opatření, žádné námitky nevznesla, později k tomu již neměla pravomoc. Pokud vláda návrh podpoří, podá následně vládní zmocněnec pro zastupování ČR před Soudním dvorem EU žalobu. Návrh obsahuje stěžejní argumenty, jimiž ji MZe zdůvodňuje.

 

banner right