banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Čápi se vracejí na hnízda, přílet mohou monitorovat dobrovolníci

Čápi se vracejí na hnízda, přílet mohou monitorovat dobrovolníci

Praha 13. dubna (ČTK) - Čápi bílí se v těchto dnech hromadně vracejí ze zimovišť na svá hnízda. První letošní čáp byl hlášen 27. února z Dubného u Českých Budějovic, další od té doby zaplnili už 121 hnízd. Přílet ptáků mohou opět monitorovat dobrovolníci, přihlásit se může každý na webu. ČTK to sdělila Česká společnost ornitologická.

V loňském roce zapisovalo údaje přes čapí web více než 500 dobrovolníků z řad odborníků i veřejnosti. Podařilo se jim zmapovat 99 procent všech hnízd čápa bílého v tuzemsku, získaly se tím informace o 400 hnízdech, která zatím nebyla evidována.

"Nesmíme usnout na vavřínech. Rádi bychom s pomocí dobrovolníků podchytili i letošní sezónu, aby bylo co srovnávat. Nyní nás zajímá hlavně přílet čápů," uvedla koordinátorka webu Barbora Kaminiecká. Zajímavé jsou i údaje, že čápi zatím na hnízdech nejsou nebo je hnízdo poškozené. "Alespoň některá z nich po hnízdní sezoně opravíme," dodala Kaminiecká. Část finančních prostředků se podařilo vybrat již loni.

Čápi nepatří mezi nejvíce ohrožené druhy ptáků. Podle loňského zjišťování byl počet obsazených hnízd shodný se stavem před deseti lety, kdy se uskutečnilo poslední celostátní sčítání. Čápů bílých bylo loni v Česku napočítáno 800 párů, na konci hnízdní sezony se v tuzemsku vyskytovalo přes 3000 čápů bílých.

Čápi jsou ohrožení ničením hnízd, dráty a sloupy vysokého napětí i počasím. Podle ornitologů čápi bílí postupně opouštějí úrodné nížiny a stěhují se výše do hor, což jim usnadňuje i změna klimatu. Naopak černí čápi se z dříve plachých lesních ptáků, které bylo těžké jen zahlédnout, stávají stále běžnějšími a lidé se s nimi nezřídka setkají i na potoce uprostřed vesnice.

Čáp bílý a čáp černý se loni stali ptáky roku. Letos pomyslné žezlo předali potápce černokrké. Kampaň Pták roku organizuje ČSO od roku 1992.

 

banner right