banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Brněnské Hnutí Duha bojuje za životní prostředí už čtvrt století

Brněnské Hnutí Duha bojuje za životní prostředí už čtvrt století

Praha 5. října (ČTK)

Po pádu komunismu vznikla v Československu řada nevládních organizací zabývajících se ochranou životního prostředí. Jednou z nejznámějších je brněnské Hnutí Duha, které krátce před listopadem 1989 založili Jakub Patočka a Jan Beránek. Úředně byla tato organizace zaregistrována 28. září 1990, tedy před 25 lety. Do širšího povědomí se hnutí zapsalo odporem k dostavbě elektrárny Temelín či bojem proti kácení kůrovcem napadených stromů na Šumavě.

Loni v létě obdržela "Duha" ocenění od evropské nadace EuroNatur. Cenu, mezi jejíž laureáty patří například Nelson Mandela či britský princ Charles, si podle nadace vysloužilo díky ochraně přírodního dědictví v mezinárodním kontextu a zapojení do ochrany Národního parku Šumava. Hnutí Duha toto ocenění získala jako první subjekt ze střední Evropy.

Zakladatelé Hnutí Duha Jakub Patočka a Jan Beránek zahájili kariéru ekologických aktivistů koncem 80. let minulého století v Českém svazu ochránců přírody.

"Jenomže tam se všechno bralo jen formou zábavy a her. Když jsme chtěli dělat něco opravdového, tak nás vyloučili pro velkou aktivitu," popisoval Beránek důvody, proč spolu s Patočkou založil v roce 1989 vlastní organizaci.

První měsíce fungovalo Hnutí Duha neoficiálně, ale v září 1990 bylo řádně zaregistrována úřady. V optimistické atmosféře polistopadového Československa se Patočka s Beránkem a dalšími příznivci pustili do organizování různých veřejných akcí.

"Jednou z prvních byl happening Vy stavíte krabice, my stavíme z krabic. Byl to protest proti panelákové kultuře. Protestovali jsme také proti vysílači na Pálavě," vzpomínal před časem Beránek v tisku na dětská léta "Duhy".

Pozornost ekologických aktivistů se záhy zaměřila na rozestavěnou atomovou elektrárnu Temelín. Členové Hnutí Duha opakovaně organizovalo tábory odpůrců dostavby Temelína, přičemž jejich účastníci neváhali sáhnout i k blokádám areálu elektrárny. Na jaře 1995 se "Duha" spolu s organizací Animal SOS kvůli tomu ocitla ve zprávě ministerstva vnitra o extremistických projevech v Česku. Proti zařazení mezi subjekty podezřelé z extremismu se vedení hnutí ohradilo a na jeho stranu se postavily i dvě stovky osobností kulturního a politického života.

Kromě akcí namířených proti výrobě elektřiny z jádra a kácení stromů v Národním parku Šumava se Hnutí Duha dlouhodobě angažuje například v kampani za záchranu obcí ohrožených těžbou uhlí nebo při ochraně vzácných rysů před pytláky. Členové organizace se rovněž snaží ovlivňovat českou legislativu z oblasti životního prostředí. Za své největší úspěchy v této oblasti hnutí považuje přijetí zákona o ochraně ozónové vrstvy z roku 1995 nebo zákona o obnovitelných zdrojích energie, který poslanci schválili o deset let později.

Hnutí Duha má v současnosti čtyři desítky členů a kolem 5000 dárců. Centrála hnutí sídlí v Brně, kde se tato organizace na konci 80. let zrodila. Dále má "Duha" 17 poboček, z nichž jedna zajišťuje vydávání dvouměsíčníku Sedmá generace.

V loňském roce hospodařilo Hnutí Duha s rozpočtem necelých 15 milionů korun. Nejvíc peněz do pokladny organizace přinesly granty od českých i zahraničních nadací a také příspěvky členů a sympatizantů hnutí.

Ředitelem hnutí byl dlouhá léta Jakub Patočka, který však dal v roce 1999 přednost práci šéfredaktora Literárních novin. V čele organizace ho proto vystřídal druhý ze zakladatelů, Jan Beránek, který se ale v dubnu 2003 stal předsedou Strany zelených. V současnosti zastávají pozici ředitelů Jiří Koželouh a Marie Horáková. Třetím členem vedení je předseda Karel Polanecký.

Foto: MZ

 

banner right