banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Brabec: Národní park Křivoklátsko by mohl být vyhlášen příští rok

Brabec: Národní park Křivoklátsko by mohl být vyhlášen příští rok

Doplnili jsme vyjádření ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny Pelce a ředitele CHKO Křivoklátsko Hůly ve 4. a 5. odstavci.

Roztoky (Rakovnicko) 27. února (ČTK) - Národní park Křivoklátsko by mohl být vyhlášen příští rok, řekl při dnešní návštěvě regionu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nechce ale jeho vyhlášení prosazovat za každou cenu, řekl ČTK a České televizi. Pro obyvatele a návštěvníky by se podle ministra vyhlášením parku skoro nic v každodenním životě neměnilo. Někteří obyvatelé Křivoklátska se ale obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či těžení dřeva. Dopad na hospodaření předpokládají také zástupci Lesů ČR.

Národní park by mohl být vyhlášen na více než 10.000 hektarech pozemků, převážně lesů. Měl by se rozprostírat jižně od Křivoklátu podél Berounky. Nynější Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko má rozlohu 628 kilometrů čtverečních.

Středočeský kraj vznik národního parku podporuje, ale podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) nepůjde proti názoru obcí. Necelá dvacítka obcí, kterých se vyhlášení parku dotkne, by svá stanoviska měla ministerstvu a kraji sdělit do konce letošního roku. "V těchto dnech se připravuje novela zákona o ochraně přírody a krajiny, podle níž by mohly být více přístupné i první zóny národních parků a vstup by byl omezen pouze do jejich částí, takzvaných klidových zón," uvedl Brabec. Podle něj by se jednalo o malé části první zóny a do ostatních oblastí by mohli lidé bez omezení.

Ministerstvo životního prostředí jako argumenty pro vyhlášení parku používá i příklady z jiných míst, kde národní park přispěl ke zvýšení zaměstnanosti. Vznikla například pracovní místa ve správě národního parku a také se zvýšil turistický ruch. "Není to jen o přírodovědných hodnotách, značka národního parku zde může přispět i k ekonomické prosperitě regionu," uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc. Křivoklátské lesy podle něj vyžadují jemnější způsob obnovy, který bude sice náročnější, ale přinese větší možnost zaměstnání místních lidí.

Ředitel CHKO Křivoklátsko Petr Hůla připomněl, že v křivoklátských honitbách je přemnožená zvěř. Důvodem je nerovnoměrně rozdělený poměr pohlaví, kdy převažují samice. "Takové množství ničí les, který pak není schopný přirozeně zmlazovat," dodal.

Vyhlášení parku by se mělo dotknout 17 obcí, z nich je přibližně polovina pro jeho vznik. V některých budou starostové ještě zjišťovat názor veřejnosti. Například v Roztokách na Rakovnicku se nedávno uskutečnila anketa, ze které vyplynulo, že si 75 procent obyvatel obce vyhlášení parku nepřeje. V anketě však odpovídala zhruba jen polovina obyvatel. "Uvažujeme o tom, že bychom zorganizovali sezení, besedu s kompetentními osobami, aby občané věděli, co národní park obnáší, protože ta informovanost není přesná," řekla dnes novinářům starostka Lenka Peterková. Také podle starosty Branova Františka Štillera je část obyvatel i zastupitelé pro vyhlášení parku a část proti.

Ministerstvo životního prostředí Křivoklátsko popisuje jako jedinečnou oblast, v níž se v pahorkatině kombinuje pestré geologické podloží s rozsáhlými přírodě blízkými lesy. V oblasti se podle úřadu vyskytuje víc než 80 druhů původních dřevin.

 

banner right