banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené na Českolipsku byl vlk

Analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené na Českolipsku byl vlk

Doksy (Českolipsko) 28. října (ČTK)

Genetická analýza potvrdila, že mrtvé zvíře nalezené houbařem v lese u obce Brenná na Českolipsku, byl skutečně vlk. Nezahynul přirozenou smrtí, byl silně zakrvácený a kolem byly další krvavé stopy. Příčina se ale stále zjišťuje. Výsledky by měly být k dispozici do konce měsíce. ČTK to dnes sdělila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šulová. Protože jde o kriticky ohroženého živočicha, jeho smrt prošetřuje policie. Zatím k žádnému závěru nedospěla.

Mrtvé zvíře objevil houbař v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj před 14 dny. Genetickou analýzu provedli odborníci z České zemědělské univerzity a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. "Testy jednoznačně potvrdily, že se jedná o samici vlka. Vědci se nyní pokoušejí zjistit, jaké jsou její příbuzenské vztahy ke smečce, která se v loňském roce v Máchově kraji objevila," uvedl vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek. Zkoumání podle něj není jednoduché, protože vzorky, například svalovina, byly již poškozené postupujícím rozkladem.

Pořízek už dříve uvedl, že v úvahu přicházejí tři příčiny smrti - zastřelení, srážka s autem či konflikt s jiným zvířetem. Aktivisté z Hnutí Duha vypsali stotisícovou odměnu za informace, které povedou k dopadení pachatele, protože se obávají, že jde o pytláctví. Český svaz ochránců přírody nabízí 50.000 korun za poskytnutí informace, která povede k dopadení a potrestání každého, kdo by úmyslně zavinil usmrcení vlka kdekoliv na území republiky.

Výskyt vlků na Českolipsku potvrdily fotopasti poprvé loni na jaře. Páru šelem, které přišly z oblasti Lužice, se zde narodila mláďata. Je to první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech. Vlci byli v českých zemích vyhubeni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech ze sousedního Slovenska, Polska a Německa. Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce. Za případné škody, které vlci způsobí na domácím zvířectvu, mohou hospodáři žádat o finanční kompenzaci. Letos Liberecký kraj zaplatil 6000 korun jako odškodné za ovci, kterou loni u Doks na Českolipsku vlci roztrhali.

Ilustrační foto: Vladislav Šrajbr

 

banner right