banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Zbraně a lov na zámku Vlašim

Zbraně a lov na zámku Vlašim

Je rok 1744 a mladičká, dvacetiletá majitelka vlašimského panství, Marie Josefa hraběnka z Trautsonu a Falkensteina, se provdala za Karla Josefa z Auersperga. Rodinným sídlem mladého manželského páru bly Vlašim.

 

 

 

 

Expozice a prohlídkové trasy zámku Vlašim:

 

S přesnou muškou – Tradice střelectví a zbrojařství

První sál sleduje vývoj palných zbraní od doutnákového zámku po moderní opakovačky. Zastoupeni jsou středoevropští puškaři i velcí výrobci jako Winchester či Zbrojovka Brno. Druhý sál přibližuje dějiny muniční firmy Sellier & Bellot a. s., založené roku 1825 a od roku 1936 sídlící ve Vlašimi. Vystavené střelivo patří k nejucelenějším souborům v ČR. Sbírka exotických trofejí připomíná módu afrického safari po roce 1900.

 

Historie parku a zámku ve Vlašimi

Část expozice sleduje vývoj přírodního parku ve Vlašimi, zřejmě nejstaršího v Čechách. Připomíná jeho zaniklé i dochované stavby a bohaté vybavení (socha Amazonky, Žáby ad.). Druhá část provází dlouhými dějinami vlašimského sídla. Od hradu pánů z Vlašimi kolem roku 1300 po romantickou rezidenci knížat z Auerspergu v polovině 19. století.

 

Zrcadlo minulosti

Přes 420 předmětů ukazuje Podblanicko jako kraj, kde se setkávaly různé skupiny obyvatel. Církevní správci, řemeslníci, hospodáři, panští úředníci, ale i následník trůnu. Přibližuje Podblanicko jako kraj, který poznamenaly husitské požáry (1420), bitva u Jankova (1645) i legendy o Blaníku. Např. výčepní pult pochází z vísky Růžkovy Lhotice, kde pobýval Bedřich Smetana.

 

Auerspergové

Expozice připomíná poslední držitele zámku v letech 1744-1945. Kuřácký salon s empírovým a biedermeierovským vybavením přibližuje rod do období Viléma I. Auersperga, jehož portrét místnosti dominuje. Druhý salon, původně společenský, je věnován Carlosu Auerspergovi jako prvnímu premiérovi Předlitavska a dlouholetému maršálku českého zemského sněmu. Jednou z rarit tohoto romantizujícího salonu je korouhev o délce 352 cm, zhotovená k sňatku korunního prince Rudolfa roku 1881. Bývalá Carlosova ložnice s dochovaným táflováním přibližuje rodinu jeho nástupce Karla Marii Auersperga, včetně posledního majitele Karla Auersperga-Breunnera. Místnost připomíná také dvě návštěvy korunního prince Rudolfa v letech 1878 a 1879.

 

Zámecká kaple, věž a sklepení

Zámecká kaple sv. Vincence v sobě spojuje několik staletí. Štuková výzdoba vznikla kolem roku 1600, oltář v 70. letech 18. století a stropní malby v roce 1849. Manýristická nástavba věže nabízí výhled na město, zámek a park. Expozice Tajemství sklepení vám přiblíží historii zámeckého podzemí, včetně legendy o pokladu Jana Vostrovce z Kralovic. Sklepní lapidárium připomíná také některé stavby Podblanicka.

 

 

Více informací naleznete na www.vlasimskypark.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

banner right