banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Vodohospodáři chtějí odstranit 70 karavanů a chat u Nových Mlýnů

 Vodohospodáři chtějí odstranit 70 karavanů a chat u Nových Mlýnů

Pavlov (Břeclavsko) 10. září (ČTK)

Státní podnik Povodí Moravy chce nechat zlikvidovat asi 70 karavanů a přístřešků, které si bez povolení postavili rybáři u horní nádrže vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku. Vodohospodáři nyní hledají s právníky způsob, jak docílit odstranění těchto příbytků, což je ale složité, řekla dnes ČTK mluvčí firmy Gabriela Tomíčková.

Nové Mlýny nejsou pouze rájem pro vodní ptactvo a turisty, ale také pro rybáře. Někteří z nich si u horní ze tří nádrží tohoto vodního díla postavili chaty, boudy nebo karavany. Přístřešky pak začali zvelebovat. U mnohých nescházejí dřevěné terásky, udírny, suché záchodky nebo zeleninové zahrádky. Mají dokonce samostatné přístupy k vodě, uvedla mluvčí Povodí Moravy.

Jde o jižní břeh horní nádrže. Na severní straně je jeden z nejnavštěvovanějších moravských kempů Merkur a také vodní park Aqualand Moravia. Jižní břeh by se měl změnit podle územních plánů na biokoridor. Brání tomu ale majitelé přístřešků.

Vodohospodáři se potýkají s netradičními právními problémy. Pokud karavany mají kola, je na ně pohlíženo jako na dopravní prostředek, který lze nechat odtáhnout. Jenže většina z nich kola nemá. Již tedy nejsou podle zákona automobily, ale věci.

"Pokud je vůz (bez kol) ostaven na soukromém pozemku, nemá majitel tohoto pozemku žádné legální pravomoci k odstranění takového vozu. Odtahová služba má povinnost odtah vozu odmítnout. A pokud to udělá vlastník pozemku svépomocí, může čelit žalobě majitele vozu za poškození cizího majetku," uvedla Jarmila Zborovská ve Zpravodaji o vodě, který vydává Povodí Moravy.

Problém je podle vodohospodářů v tom, že majitelích příbytků vzrostlo chybné přesvědčení, že pozemky, na nichž karavany a boudy stojí, jsou vlastně po letech jejich. Do konfliktu se dostávají i s ostatními rybáři, jimž brání v přístupu k vodě.

Ilustrační foto: JH

 

banner right