banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

V přírodě začíná kaňkování (páření) Lišek

V přírodě začíná kaňkování (páření) Lišek

V prvopočátcích lovu nebylo na lišku pohlíženo jako na zvěř „myslivosti škodící“. Podle sněmovního usnesení z r. 1543 bylo v Čechách zapovězeno hubit lišku před 29. zářím.

Jen tak se mohlo dosáhnout kvalitní kožešiny. Liška tedy byla zvěří „kožešinovou“ a lovila se pouze v zimním období. Lov této psovité šelmy nebyl nikdy lehký, zejména díky její vysoké opatrnosti. V historických pramenech se doposud nenalezl zaručený, převažující způsob, jak lišku úspěšně lovit.

Mezi nejstarší způsoby lovu lišek bylo chytání do pastí. Nejvhodnějším způsobem bylo použití padací jámy s patřičnou návnadouNášlapná chytací železa se začínají používat od 17. století, zřejmě dovezená ze západní Evropy. Díky vysoké spolehlivosti a univerzálnosti patřila nášlapná chytací železa k oblíbeným způsobům lovu u loveckého personálu.

Ve sbírce Jihočeského muzea v Českých Budějovicích se objevuje udice na lišky zvaná kapkan (zařízení se čtyřmi hroty, na kterých je umístěna návnada, zatažením se hroty roztáhnou zvířeti v mordě). Toto lovecké zařízení se v českých zemích nikdy významně nepoužívalo.

 

Doba páření - myslivecky "Kaňkování", přichází na období leden až únor. Již koncem prosince můžeme v přírodě sledovat větší pohyb lišek. Lišák říjnou lišku dobře pozná podle pachu ve stopě a kapek barvy, které liška vypouští z přezky. Po úspěšném říjném aktu, kdy dojde ke svázání lišky s lišákem v brlohu, je liška březí 53 dnů. V dubnu liška vrhá v brlohu zpravidla 3-8 liščat. 

 

Ilustrační foto: Josef Vršan

banner right