banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Tip na výlet - zámecký park s daňky na zámku v Blatné

Tip na výlet - zámecký park s daňky na zámku v Blatné

Zámek Blatná patří k významným mysliveckým památkám díky své expozici sbírek loveckých trofejí, loveckých zbraní a gotických nástěnných maleb s loveckými náměty. V zámku můžete nalézt lovecký salón i odkaz věnovaný F. d.Estemu.

Dnešní zámecký soubor Blatná patří nesporně mezi stavebně-historicky nejhodnotnější a architektonicky nejvýznamnější památky svého durhu u nás. Svou dlouhou historií, svébytnou architekturou ve vzácně dochovaném prostředí parků a vodních ploch i současným stavem se řadí ke klenotům mezi hradními komplexy. Vedle Švihova a Červené Lhoty je jedním z nejzachovalejších vodních panských sídel v České republice. Stavebně historický vývoj učinil z tohoto objektu pozoruhodnou ukázku uměleckých slohů minulých staletí, a protože se během svého vývoje nacházel převážně v držení významných šlechtických rodů, byla Blatná místem, kde se rodily a přetvářely dějiny střední Evropy.

Více informací naleznete na www.zamek-blatna.cz

 

 

Zámecký park s rozlohou 42 ha patří k nejpůvabnějším místům v regionu. Veřejnosti je celoročně přístupný, lidé tento park navštěvovali už za dob Ferdinanda Hildprandta. Původní oboru nechal začátkem 19. století upravit v přední části ve stylu anglického parku František (Franz) Hildprandt. Zadní část parku byla uchována v původní podobě se "sejpy" (pozůstatky dávných rýžovišť zlata), porostlými letitými stromy. 

Oblíbenou atrakcí zámeckého parku je početné stádu daňku skvrnitých, kteří se zde volně pasou a jsou velmi krotcí, stejně jako hejno pávů. Ozdobou parku je mnoho letitých dubů. Nejznámější z nich, památný dub královny Johanky, pod kterým prý ráda sedávala a kde se setkala se svým budoucím manželem, králem Jiřím z Poděbrad, však padl v osmdesátých letech 20.století. Dub, jenž měl v průměru 180 centimetrů, byl přes 800 let starý a 30 metrů vysoký. 

 

 

 

Zdroj: zámek Blatná

 

banner right