Rady kuchařů - mořidla na zvěřinu
Klasické mořidlo:
- Budeme potřebovat:
- 250 ml octa, 250 ml vody, 3 lžíce kořenové zeleniny nakrájené na plátky (mrkev, celer, petržel), 5 zrnek černého pepře, bobkový list, 3 zrnka nového koření, cibuli, tymián
Přísady svaříme a necháme vychladnout. Mořidlo použijeme dle receptů, které chceme připravit. Ale většinou mořidlo nalijeme na maso potažené slaninou, zatížíme a dle druhu masa necháme v chladu 3 až 5 dní. Maso každý den obracíme.
Do mořidla se maso vyluhuje, proto je vhodné jej použít na podlévání či dušení masa při dalším postupu.
Mořidlo z vína:
- Budeme potřebovat:
- 250 ml vody, 250 ml červeného vína, půlku celeru, 1 mrkev, 3 cibule, 1 petržel, citron, 6 kuliček jalovce, 3 listy bobkového listu, 10 kuliček nového koření, lžičku tymiánu
Zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s dalšími ingrediencemi smícháme a dáme povařit. Nakonec přidáme kůru a šťávu z půlky citronu. Nálev necháme vychladnout a poté můžeme použít na zvěřinu.
Zbavení zvěřiny zápachu:
Namočit zvěřinu na 12 hodin (přes noc) do mléka, nebo do acidofilního mléka, vše ponechat v chladu. Před tepelnou úpravou zvěřinu vyndat a důkladně opláchnout vlažnou vodou.