banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Rady kuchařů - mořidla na zvěřinu

Rady kuchařů - mořidla na zvěřinu

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasické mořidlo:

  • Budeme potřebovat:
  • 250 ml octa, 250 ml vody, 3 lžíce kořenové zeleniny nakrájené na plátky (mrkev, celer, petržel), 5 zrnek černého pepře, bobkový list, 3 zrnka nového koření, cibuli, tymián

Přísady svaříme a necháme vychladnout. Mořidlo použijeme dle receptů, které chceme připravit. Ale většinou mořidlo nalijeme na maso potažené slaninou, zatížíme a dle druhu masa necháme v chladu 3 až 5 dní. Maso každý den obracíme.

Do mořidla se maso vyluhuje, proto je vhodné jej použít na podlévání či dušení masa při dalším postupu.

 

Mořidlo z vína:

  • Budeme potřebovat:
  • 250 ml vody, 250 ml červeného vína, půlku celeru, 1 mrkev, 3 cibule, 1 petržel, citron, 6 kuliček jalovce, 3 listy bobkového listu, 10 kuliček nového koření, lžičku tymiánu

Zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s dalšími ingrediencemi smícháme a dáme povařit. Nakonec přidáme kůru a šťávu z půlky citronu. Nálev necháme vychladnout a poté můžeme použít na zvěřinu.

 

Zbavení zvěřiny zápachu:

Namočit zvěřinu na 12 hodin (přes noc) do mléka, nebo do acidofilního mléka, vše ponechat v chladu. Před tepelnou úpravou zvěřinu vyndat a důkladně opláchnout vlažnou vodou. 

 

 

banner right