Proces výroby damaškové oceli

Výroba
Jak již bylo naznačeno, výroba damaškové oceli je velice náročný proces. Vyžaduje zručnost a hlavně zkušenosti kováře. Damašková ocel je náročná zvláště na kovářské svařování, které musí být dokonalé, veškeré kazy jsou vidět ve výsledné kresbě. Výroba začíná volbou vhodné kombinace materiálu budoucího damašku (viz obr.4). Z něj se vytvoří takzvaný paket, například o počátečních deseti vrstvách (obr.5).
Obr. 4 Materiál na paket
Obr. 5 Desetivrstvý paket připravený pro kovářské svařování
Při kovářském svařování se paket zahřeje na vysokou teplotu v kovářské výhni, kdy dojde k rozpuštění oxidů (okují) na povrchu oceli a roztavené okuje pod údery kladiva odchází se svaru a zároveň dojde k svaření jednotlivých vrstev. Při nízké teplotě nebo nedostatečném prohřátí celého objemu paketu ke svaru vůbec nedojde, naopak při přehřátí dojde k znehodnocení oceli a pod údery kladiva se doslova rozpadne. Důležité je i překování paketu, nesprávným úderem struska neodchází ze svaru a v damaškové oceli vnikají kazy. Po svaření se paket rozsekne a přeloží jak je vidět na obrázku 6, tím se zdvojnásobí počet vrstev v paketu, tedy na dvacet vrstev.
Obr. 6 Překládání paketu při kterém dochází k zdvojnásobení vrstev
Celý proces se následně opakuje do požadovaného počtu vrstev. Poté se z paketu nahrubo vyková požadovaná čepel. Tímto procesem vznikne základní struktura damaškové oceli podobná dřevu (obr.7). Složitějšími procesy překládání potom vznikají různé kresby, jak je vidět na ukázkách (viz obr. 8 a 9).
Obr. 7 Damaškové kuchařské nože se základním vzorem
Obr. 8 Příklad kombinace základního vzoru a torzírovaného damašku
Obr. 9 Příklad damaškového vzoru peříčko
Článkem vás provázeli fotky mojí tvorby, kterou se zabývám již 10 let. Pokud by váš cokoliv zaujalo nebo zajímalo nad rámec tohoto článku, neváhejte mě kontaktovat.
- Ing. Jan Pomahač