banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Proces výroby damaškové oceli

Proces výroby damaškové oceli

Výroba

Jak již bylo naznačeno, výroba damaškové oceli je velice náročný proces. Vyžaduje zručnost a hlavně zkušenosti kováře. Damašková ocel je náročná zvláště na kovářské svařování, které musí být dokonalé, veškeré kazy jsou vidět ve výsledné kresbě. Výroba začíná volbou vhodné kombinace materiálu budoucího damašku (viz obr.4). Z něj se vytvoří takzvaný paket, například o počátečních deseti vrstvách (obr.5).

Obr. 4 Materiál na paket

Obr. 5 Desetivrstvý paket připravený pro kovářské svařování

Při kovářském svařování se paket zahřeje na vysokou teplotu v kovářské výhni, kdy dojde k rozpuštění oxidů (okují) na povrchu oceli a roztavené okuje pod údery kladiva odchází se svaru a zároveň dojde k svaření jednotlivých vrstev. Při nízké teplotě nebo nedostatečném prohřátí celého objemu paketu ke svaru vůbec nedojde, naopak při přehřátí dojde k znehodnocení oceli a pod údery kladiva se doslova rozpadne. Důležité je i překování paketu, nesprávným úderem struska neodchází ze svaru a v damaškové oceli vnikají kazy. Po svaření se paket rozsekne a přeloží jak je vidět na obrázku 6, tím se zdvojnásobí počet vrstev v paketu, tedy na dvacet vrstev.

Obr. 6 Překládání paketu při kterém dochází k zdvojnásobení vrstev

Celý proces se následně opakuje do požadovaného počtu vrstev. Poté se z paketu nahrubo vyková požadovaná čepel. Tímto procesem vznikne základní struktura damaškové oceli podobná dřevu (obr.7). Složitějšími procesy překládání potom vznikají různé kresby, jak je vidět na ukázkách (viz obr. 8 a 9).

Obr. 7 Damaškové kuchařské nože se základním vzorem

Obr. 8 Příklad kombinace základního vzoru a torzírovaného damašku

Obr. 9 Příklad damaškového vzoru peříčko

 

Článkem vás provázeli fotky mojí tvorby, kterou se zabývám již 10 let. Pokud by váš cokoliv zaujalo nebo zajímalo nad rámec tohoto článku, neváhejte mě kontaktovat.

  • Ing. Jan Pomahač

 

 

www.facebook.com/turboknives

banner right