banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Připravte se na sečení luk - STOP sečení srnčat

Připravte se na sečení luk - STOP sečení srnčat

Vzhledem k rychlému technickému rozvoji zemědělských strojů, můžeme na loukách vidět zemědělskou techniku, jejíž sekací záběr je mnohdy přes 20 metrů a stroje se pohybují vysokou rychlostí až 30 km/hod. 

Srnčata, která jsou kladena právě v období května a června, nedokáží rozpoznat nebezpečí blížící se sekačky. Díky svým vrozeným instinktům se přimáčknou k zemi, strnule zůstávají ležet a rychlému konci jejich života se již nedá zabránit.

Myslivci by v tomto období měli být důslední a před začátkem sečení zajistit vyhnání srnčat ze vzrostlé traviny.

Vyhledávání srnčat probíhá pomocí loveckých psů a v dnešní pokrokové době i pomocí termovizních přístrojů. Největší problém ovšem nastává při komunikaci  se zemědělci, kterým je daná problematika mnohdy lhostejná a neinformují uživatele honiteb o plánu sečení. 

Nalezneme-li srnče, které ještě není samostatně schopné opustit vzrostlou travinu, musíme dát veliký pozor na manipulaci s ním. Z našich rukou by mohlo dojít k aplikaci lidského pachu a kyseliny máselné na srnče. Takto kontaminované srnče v mnoha případech již srna nepřijme a opustí ho. Mladé srnče přirozeně nemůže v přírodě bez své matky přežít.

Nesmíme opomenout moderní weby, které výrazně napomáhají k ochraně zvěře před zemědělskou technikou.

Z nejrozšířenějších portálů připomeneme senosec.zu.cz   a   stopsecenisrncat.cz

 

Ilustrační foto: MŽ

banner right