banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Přínos zvěřiny na našem jídelníčku

Přínos zvěřiny na našem jídelníčku

Hlavním zdrojem obživy člověka byla kdysi především zvěřina. Ta se však s postupujícím vývojem lidstva stala spíše pochoutkou na našich stolech. Poptávka po zvěřině se však v poslední době zvyšuje. Není se čemu divit, jelikož díky svým výborným výživovým a chuťovým vlastnostem dává možnost, jak si obohatit jídelníček chutně a zdravě.

Francouzi dokonce tvrdí, že zvěřina má nenapodobitelné aróma – „fumée“, což v češtině znamená kouř. Toto aroma by mělo zůstat zachováno po jakékoliv tepelné úpravě. Chuť a kvalita masa může být ovlivněna stářím, zdravotním stavem zvěře a také dobou, kdy byla zvěř ulovena.

Zvěřina patří k nejchutnějším masům vůbec a to především díky rozmanité potravě, kterou zvěř v přírodě má.

  • Srnčí maso je velmi jemné a je vhodné především pro ty, kteří se s chutí zvěřiny teprve seznamují. Na podzim maso obvykle získává lehce ořechovou příchuť, jelikož se srnčí zvěř živí hlavně žaludy, bukvicemi, houbami a listím z maliníků a ostružin. Stáří srnčího nemá většinou vliv na chuť masa. Jelení a daňčí maso je nejchutnější z jednoročních kusů. Maso ze starších kusů bývá suché a více výrazné.
  • Silnou výraznou chuť má zajíc, který se pásl na polích s řepou a zelím. Příjemnější aroma nám však nabídne zajíc, který byl spíše v lese. Za nejchutnější je považováno maso desetiměsíčního zajíce. Stáří zajíců se pozná na sleších. Mladému zajíci snadno natrhneme špičku ucha.
  • Maso z divočáka je tmavočervené, výrazně aromatické a šťavnaté. Ze nejchutnější je považováno maso ze zvířete do 2 let. U stařích kusů může mít maso výraznější chuť a aroma, záleží na době lovu.
  • Koroptve bývají nejchutnější na podzim (září, říjen). Na sluce si nejvíce pochutnáme v srpnu, kdy má příjemnou kořenovou chuť. Nejchutnější maso z bažanta je prý z ročních až dvou ročních kusů a jemnější maso má kohout. Nejlahodnější kvíčaly, jsou prý ty, které se živí především jeřabinami a jalovcem.

Zvěřiny se nemusí bát ani lidé, kteří si chtějí udržet „linii“, jelikož maso ze zvěřiny obsahuje velice málo tuku. V porovnání s masem domácích zvířat není tuk ve zvěřině uložen ve vrstvách kompaktně, ale prostupuje většinou celou svalovou část.

Ceněna je také pro obsah velice důležitých vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamíny skupiny B (thiamin, riboflavin, kyselina pantotenová) a z minerálních látek železo, draslík, sodík a fosfor. Výživová hodnota zvěřiny se zvyšuje i díky značnému obsahu bílkovin, který je vyšší než u masa hovězího, vepřového či telecího.

 

Ilustrační foto: Roman Mančík

banner right