banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Právní poradna - Lov Bažantí slepice

Právní poradna - Lov Bažantí slepice

Otázka: Mohou se na společném lovu lovit bažantí slepice? Kdo za jejich odstřel odpovídá a jaké jsou případné tresty a sankce ?

 

Dle zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, spadá do druhů zvěře, které lze obhospodařovat lovem, bažant královský a bažant obecný. Na úvod je vhodné uvést, že bažanti se chovají v tzv. bažantnicích. Bažantnicí se rozumí samostatná bažantnice nebo část honitby, v níž jsou vhodné podmínky pro intenzivní chov bažantů. Podmínky a postupy pro vymezení bažantnice a chov bažantů blíže upravuje vyhláška č. 7/2004 Sb., o posouzení podmínek pro bažantnice a o postupu, jakým bude vymezena část honitby jako bažantnice.

Dle ust. § 45 zákona o myslivosti smí být lov zvěře prováděn jen způsobem odpovídajícím zásadám mysliveckým, zásadám ochrany přírody a zásadám ochrany zvířat proti týrání. Zákon výslovně zakazuje lovit bažanty ve vzdálenosti do 200 m od sousední bažantnice (§ 45 odst. 1 písm. s) zákona o myslivosti). Zákon výslovně zakazuje střílet bažanty obecné jinak než loveckou zbraní brokovou na společných lovech za účasti minimálně 3 střelců a stanoveného počtu loveckých psů (§ 45 odst. 1 písm. v) zákona o myslivosti).

Bližší podmínky lovu bažantů upravuje vyhláška č. 245/2002 Sb., o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu.

Podle této vyhlášky se doba lovu stanoví pro jednotlivé druhy bažantů následovně:

·        bažant královský - kohout od 16. října do 15. března

·        bažant královský - slepice pouze v bažantnici, od 16. října do 31. prosince,

·        bažant obecný - kohout od 16. října do 31. prosince, s výjimkou bažantnice, v níž lze lovit bažanta obecného - kohouta i slepici od 16. října do 31. ledna

Další omezení doby lovu se odvíjí od způsobu lovu:

·        Doba lovu s využitím loveckého dravce je pro bažanta obecného od 1. září do 31. prosince s výjimkou bažantnice, v níž lze lovit bažanta obecného s využitím loveckého dravce od 1. září do 31. ledna.

·        Doba lovu bažanta obecného odchytem je od 1. ledna do 31. března, s výjimkou bažantnice, v níž lze lovit odchytem bažanta obecného - kohouta i slepici od 1. února do 31. března.

Na stejném honebním pozemku lze lovit bažanta obecného pouze dvakrát v roce. Toto omezení se nevztahuje na lov bažanta obecného loveckými dravci a na lov bažanta obecného v bažantnicích.

Na úrovni správněprávní odpovědnosti za přestupky fyzických osob je právní úprava obsažena v ust. § 63 a násl. zákona o myslivosti.

Každá fyzická osoba se může dopustit přestupku tím, že neoprávněně loví zvěř (§ 63 odst. 1 písm. b) zákona o myslivosti). Za neoprávněný lov zvěře se považuje každý lov zvěře bez splnění povinných náležitostí – osoba lovící zvěř musí mít u sebe lovecký lístek, povolenku k lovu a potvrzení o povinném pojištění; při lovu se zbraní též zbrojní průkaz a průkaz zbraně a při lovu s loveckým dravcem jeho evidenční kartu.

Fyzická osoba jako držitel loveckého lístku se může dopustit přestupku zejména tím, že poruší některé z pravidel lovu stanovených v ust. § 41 až § 45 a § 49 odst. 1 zákona o myslivosti. Tímto porušením se rozumí např. lov bažantů ve vzdálenosti menší než 200 m od sousední bažantnice, lov mimo stanovenou dobu lovu apod.

Za spáchání přestupku dle zákona o myslivosti lze uložit pokutu do výše 30.000,- Kč nebo zákaz činnosti do 2 let. V případě držitele loveckého lístku se odebere lovecký lístek. Je-li přestupek spáchán opakovaně (tj. do 12 měsíců od nabytí právní moci rozsudku o stejném přestupku), lze uložit pokutu až dvojnásobně vyšší.

Odlišně je pak upravena odpovědnost za přestupky právnických a podnikajících fyzických osob a uživatelů honitby.

 

Kolektiv KLIMUS & PARTNERS s.r.o.

 

 Ilustrační foto: Pavel Prašivka

banner right