banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Lovecký den v Bažantnici Hluboká nad Vltavou

Lovecký den v Bažantnici Hluboká nad Vltavou

Koho by nelákalo zalovit si v tradiční české bažantnici, být provázen léty prověřeným profesionálním personálem a v lokalitách, kde lovecká historie psala svou tradici?

Takovým místem je jistě Bažantnice Hluboká nad Vltavou.

Lovecké aktivity zde sahají do dob hlavních lovů šlechty 19.století, na které byli zváni významné osobnosti tehdejší doby a lovci z mnoha zemí. Tyto lovy se těšily velkému zájmu a na místním zámku jsou dochovány fotografie a podrobné záznamy dokumentující lovecké úspěchy i oblibu místního kraje.

Vznik samotné bažantnice je datován do šedesátých let minulého století a s trvalými úpravami a zlepšováním loveckých podmínek funguje bažantnice dodnes. Výměra uznané  bažantnice je více než 1250 ha a její umístění je cca 3 km od Města Hluboká nad Vltavou na pravém břehu Munického rybníka kde se nachází první loveckých okruh a v lokalitě Vltava, nacházejícím se v blízkosti místního golfového hřiště jako lovecký okruh číslo dvě.  

Při lovech na obou okruzích je z jednotlivých lečí výhled na místní zámek, který podtrhuje atmosféru lovu ve výjimečné lokalitě.

Bažantnice odchová z vlastního chovného hejna každoročně 25 000 bažantů pro komerční lov.

Lovecké skupiny o velikosti 10-15 střelců mohou lovit bažantí zvěř od 200 do 1500 ks na výřadu za den.

A na co se těšit při lovu v naší bažantnici?

Tradiční lovecký den začíná snídaní v místní lovecké chatě, po které následuje slavnostní zahájení, které dle tradic začíná za zvuků lesních rohů, borlic a zpívaných mysliveckých fanfár.

Poté se lovci přesunou nenáročným, rovinatým terénem k prvním lečím, kterých dle přání hostů lze připravit 3 až 5 tak, aby lovecký zážitek byl co nejlepší.

Na připravená střelecká  místa jsou lovci zaváděni vedoucím honu. Zde si každý lovec může zavěsit svůj kabát či svrchník na připravený háček, aby si dopřál maximálního střeleckého pohodlí, náboje si nachystá do odkládacích pultíků tak, aby mohl co nejpohodlněji a nejrychleji přebíjet a pro starší lovce jsou připravena lovecká křesílka, aby si mohli před zahájením leče odpočinout.

Každá leč začíná i končí loveckými signály a po jejím skončení jsou vedoucím honu oznamovány lovecké úspěchy na jednotlivých výložích.

Po první části loveckého dne je pro hosty připravena v přírodním amfiteátru svačina, kde účastníci lovu naberou síly do dalších lečí a mohou diskutovat o dosavadních loveckých zážitcích.

Poté se lovci přesouvají do uzavřené - centrální části bažantnice, kde zážitek z lovu na bažanty umocňují vysoké počty této zvěře v jednotlivých lečích.

Po absolvování poslední lovecké leče, zvané anglická, kde z několikahektarového kombinovaného pole létají tahoví bažanti přes letité duby ve vysokých výškách do míst krmných linek a střelci jsou zde podrobeni opravdové zkoušce jejich střelecké dovedností lov končí.

Následuje přesun na loveckou chatu a pozdní oběd. V tomto čase personál bažantnice připraví slavnostní výřad k ukončení loveckého dne.

Jak velí myslivecké tradice, za zvuků mysliveckých fanfár je vzdán hold ulovené zvěři a účastnící jsou seznámeni s počtem ulovené zvěře.

Poté jsou hosté pozváni do lovecké chaty na leč poslední, kde myslivečtí provinilci stanou před mysliveckým soudem a Ti vzorní a úspěšní jsou honorováni Princem, Vícekrálem a Králem honu, kteří obdrží jedinečný glejt k upomínce na tento lov a drobný dárek s mysliveckou tematikou. Samotný večer poté pokračuje za trvalého občerstvení dokud se nerozloučí poslední host.

Tak takto lovíme bažanty u nás, v Bažantnici Hluboká.

Pokud byste měli zájem o bližší informace, vše o lovech Vám rád poskytne vrchní ředitel myslivosti pan Jan Vozáb, tel.: 725 460 800, email: jan.vozab@agro-finance.cz

 

  

banner right