banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Krmelec pro SRNČÍ ZVĚŘ

Krmelec pro SRNČÍ ZVĚŘ

Návod na výrobu krmelce, který je vhodný pro přikrmování srnčí zvěře v hoitbách s výskytem vysoké a daňčí.

Celý krmelec je konstruován tak, že k jádru o senu se dostane pouze srnčí zvěř. 

Stojí na 4 nohách – sloupcích.  Mohou to být 150 cm vysoké hranoly (např. 10x10cm), nebo jako u nás rozpůlená smrková kulatina o průměru cca 10 cm. Dlouhé strany krmelce zhotovíme tak , že ke 2 nohám připevníme z vnitřní strany korytové řezivo, asi 5 cm od spodního okraje , aby prkenná podlaha byla kousek od země. Korytové řezivo alespoň 20 cm široké (připevněné na vysoko) může být libovolně dlouhé (podle zvolené délky krmelce – u nás 130 -150 cm). Může být z prken ,ale lepší je ze silnějšího řeziva (fošna 4 cm), protože jej hryžou divočáci- Na toto řezivo pak z vnější strany připevníme svislé žebřiny s mezerami na prostrčení srnčí hlavy do krmelce ( mezery viz článek , u nás cca 12 cm). Tyto svislé žebřiny jsme dělali také z půlené smrkové kulatiny o průměru 8-10 cm ,ale můžou být i z prken.

Dole jsou připevněny od okraje korytového řeziva , takže v porovnání s nosným sloupkem jsou o cca 5 cm kratší. Z vnitřní strany korytové řeziva je nutné připevnit slabší hranolek  (stačí odřezek z prkna) na který se po spojení obou dlouhých dílů krmelce položí prkenné dno. Prkna na dně koryta uložená napříč by neměla být delší než 90 cm, aby zvěř dosáhla na krmivo uprostřed. Krmelec pak má koryto 130 -150 cm dlouhé ,90 cm široké  a alespoň 20 cm hluboké.  Při výrobě bych doporučoval udělat  v půli koryta a na délku koryta tzv. áčko. Na výrobu postačí prkna. Důvod , proč  „áčko“ mít v krmelci je jednoduchý. Tento zlepšovák zabraňuje v tom ,aby nezůstávalo předkládané krmivo v půlce koryta , na které zvěř nedosáhne. Ke spojení obou dalších stran krmelce na kratších stranách  je možné použít cokoliv (prkna, nebo opět rozřezanou slabší smrkovou kulatinu). S jednoduchým roštem na uložení sena  (letniny) asi 30 cm nad horním okrajem koryta si poradíte sami (stačí slabé latě nebo půlkuláče). Spojením všech 4 nosných sloupků nahoře vytvoříme základnu pro střechu. Ta může být pultová (rovná) nebo sedlová s částečným přesahem  krmelce. S jejím vytvořením už si poradíte sami.

Krytina může být také různá (prkna , desky, eternit, šindel). Krmelec může být kvůli zjednodušené výrobě i bez dvířek (jsou na kratší straně), ale obtížněji se do něho pak mezi žebřinami zakládá krmivo a hůře se čistí. Většinu materiálu jsme získali zadarmo ze smrkové probírky ,protože zde tyto  lesy převažují a materiál to je velmi vhodný. Protože krmelec je po zhotovení dost těžký je možné si materiál ,či jednotlivé díly zhotovit doma a jejich spojení udělat až v honitbě. Je-li krmelec pevně spojen (hřebíky) nechá se dle potřeby celý v honitbě převážet.

Ať se Vám dílo podaří a výsledek je pak zaručen.

 

autor: Fr. Křivanec

banner right