banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Jezevčík v lovecké praxi I. část

Jezevčík v lovecké praxi I. část

Jezevčík má díky své nezvyklé postavě výborné vlohy pro loveckou praxi s čichem honiče a vlastnostmi barváře.

Přinášíme seriál, kde si představíme začátky vzniku tohoto krátkonohého psa, který je sice malý postavou, ale za to velký svou osobností.

Špetka historie

Každý kluk si asi jednou projde obdobím, kdy chce mít svého vlastního psa. Se mnou to nebylo jinak. Už proto, že na dvorku mého dědy, který sice nebyl ani lesník, ani myslivec, ale sklář, pořád nějaký ten hafan byl.

Dokonce to byli psi lovečtí, jako třeba irský setr, jagteriér a konečně i všelijací jezevčíci nebo jim podobní tvorové. Byli to psi, kteří většinou pocházeli z venkovských hájoven, děda se znal s jejich majiteli, chodil za nimi pro lístky na dřevo v místních lesích, tu a tam si s nimi dal čvrtečku slivovice, no a když se objevil pejsek jaksi navíc, štěňátko, tak si ho přinesl domů. Do naší hájovny, domku, který dnes obývám já. Myslivec, novinář a spisovatel, básník a milovník jezevčíků…

Výborné lovecké vlohy díky nezvyklé postavě

Dlouho se u nás doma vedla debata, jakého že si jezevčíka pořídíme.

Zda hladkosrstéhodrsnosrstého či dlouhosrstého. Vlastně to svým způsobem nebylo až tak prioritní, už proto, že všechny spojuje několik vlastností a především čichových schopností, které znali němečtí lovci již od počátku patnáctého století. Jakkoliv jezevčík je totiž v zásadě dlouhý, krátkonohý pes, malý postavou, ale velký osobností!

Protože má nos nízko nad terénem, nic neunikne jeho pozornosti! A právě jeho poněkud nezvyklá postava je prvním a základním předpokladem k jeho loveckému využití. Má čich honiče, dlouhé, nízké tělo vhodné k prolézání stísněných prostor a nor, vlohy k hrabání a nebojácnou povahu s vášnivým zaujetím pro lov, převislé slechy mu pomáhají směřovat pachy od půdy k nosu, takže je vynikajícím barvářem. Jezevčík je právem označován za psa k neporažení!

Vznik jezevčíka

Jezevčík pravděpodobně vznikl křížením s malými psy typu teriéra. Je odvozen od starých německých loveckých psů známých jako Deutsche Bracken, německých honičů, ale podle zkrácených nohou a typu práce se nazýval jezevčím psem neboli jamníkem.

Jezevčík a historie umění

První umělecká ztvárnění psů, podobných dnešním jezevčíkům, pocházejí ze starého Egypta, kde byly nalezeny sošky dokládající existenci krátkonohých psů, z nichž vyzařuje síla, houževnatost, odvaha a ostrost. Také ve středověku se objevilo několik výtvarných děl s podobným tématem, nicméně prvním obrazem představujícím drsnosrstého a dlouhosrstého jezevčíka tak, jak ho známe dnes, je ilustrace E.C. Asha z roku 1876. Hladkosrstí jezevčíci byli vyobrazeni v knize Book of the Dog z roku 1881. Slavný portrét jezevčíka vytvořila v roce 1906 Lilian Cheviotová. 

banner right