banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Historie loveckého nože

Historie loveckého nože

Kvalitní nůž patří neodmyslitelně do výbavy každého myslivce, rybáře, lovce a milovníka přírody.

Často bývá jeho cena umocněna tím, že se jedná o dárek od někoho blízkého.

Z historického hlediska se první řezný nástroj objevuje již v období paleolitu, kdy jsou dochovány nálezy pazourkového nože.  Pazourek tak sloužil především ke zpracování úlovku - vyvržení uloveného kusu, stažení kůže či porcování masa. Nevýhodou pazourku bylo jeho rychlé otupení.

S objevením kovů se v době bronzové používal nůž bronzový. Bronz je dosti měkký materiál, který nedrží ostří, z tohoto důvodu se i v době bronzové používal spíše pazourek. 

Kamenné pazourkové nože byly nahrazeny až nožem železným. V té době se již nože stávají nástrojem loveckým. 

Lovecké nože se postupem času začaly rozdělovat na Tesáky, Sekáče, Zavazáky a Zavírací lovecké nože.

Lovecký tesák vždy sloužil jako účinná zbraň lovce, při dosledu poraněné vysoké a černé zvěře. Tesák byl u špičky broušen po obou stranách, čímž zajišťoval hladké bodnutí do loveného kusu. Zbytek čepele se brousil jednostranně.  Svou oblibu získal i při parforsních honech. Uštvanému jelenovi se tesákem přesekly šlachy na zadních bězích, čímž se předcházelo poraněním loveckých psů od zhasínajícího jelena. Loveckým tesákem tak byli na parforsních honech ozbrojeni všichni jezdci.   

O loveckém tesáku se můžeme prvně dočíst v Kosmově kronice r. 1088. Zde byl ovšem tesák použit jako osobní zbraň. Ve Francii i Německu jsou historicky zmiňovány české tesáky již v letech 1365.

Sekáč (PRAXE) je krátký nůž s délkou čepele okolo 22 cm a šířkou čepele 7 cm. Jeho použití bylo převážně k vyseknutí parohů ulovené zvěře a k vyrušení uloveného kusu.

Zavazák je krátký lovecký nůž, který využívají lovci i v dnešní době. Jeho použití je k provedení tzv. "zárazu" srnčí zvěře. Ten se provádí v části za hlavou, za vaz, proto tedy zavazák. Často se také můžeme setkat s označením zarazák. Vzhledem ke své velikosti cca 12 cm se zavazák využívá i při vyrušení uloveného kusu.  

Zavírací lovecký nůž se u nás objevuje kolem roku 1950. Nůž se používá obdobně jako zavazák, ale navíc je vybaven pojistkou čepele, pilkou a párákem. 

 

Chcete-li pro sebe či své přátele kvalitní lovecký nůž, který je vyroben přímo na zakázku a je tedy vždy originálem, navštivte webové stránky Karla Obrtála - www.lovecketesaky.cz  , kde si můžete objednat kvalitní lovecké nože a tesáky od nožíře z České republiky.

Karel Obrtál je myslivecké veřejnosti znám jako výrobce vysoce kvalitních loveckých tesáků a mysliveckých nožů, které vynikají svou precizností a estetickým provedením.

Lovecké tesáky i nože zhotovuje přesně na míru svých zákazníků, dle jejich přání a požadavků. Každý zhotovený kus je tedy originálem, zejmána co se týče zdobení čepele. Jelikož má třicetiletou praxi s malbou na sklo, dokáže vyhovět svým zákazníkům a připravit si šablonu čepele tesáku či nože s různým motivem. Nejčastějším motivem jsou malby jelení, daňčí a černé zvěře.

Ukázky jeho páce naleznete na našich stránkách ZDE a ZDE

 

Ilustrační foto: nůž pro myslivce - Karel Obrtál

ZDROJ:

Andreska J., Andresková E., - Tisíc let myslivosti

banner right