banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Greenpeace v Č. Krumlově protestovalo proti těžbě ropy v Arktidě

Greenpeace v Č. Krumlově protestovalo proti těžbě ropy v Arktidě

Český Krumlov 8. července (ČTK) - Několik desítek ekologických aktivistů z Greenpeace včera v centru Českého Krumlova protestovalo proti těžbě ropy v Arktidě. Nesouhlas vyjádřili tím, že maketu ropné plošiny umístěné u Vltavy blokovali lidé v lodích. Akce směřuje proti záměrům společnosti Shell, která se chystá k zahájení průzkumné těžby v Čukotském moři. Novinářům to dnes řekli zástupci hnutí Greenpeace. Krumlov si prý vybrali, aby zdůraznili absurditu těžby v nedotčené přírodě.

"Těžit ropu v jedné z posledních nedotčených oblastí přírody na Zemi je stejně absurdní jako kdyby těžaři postavili ropnou plošinu doprostřed památkové rezervace UNESCO," řekl koordinátor arktické kampaně Greenpeace v Česku Petr Kucka, proč si aktivisté jako místo protestu vybrali právě Český Krumlov.

Podle ekologů problematika těžby na Arktidě oslovila řadu lidí. Petici za ochranu ledové krajiny podepsalo za pět let sedm milionů lidí z celého světa, řekla Lucie Jakešová z Greenpeace. "Hnutí za ochranu Arktidy narůstá. Před pěti lety jsme ani netušili, jak silné téma jsme otevřeli," uvedla.

Turisté dnes mohli v centru Českého Krumlova potkat člověka v masce ledního medvěda, který má symbolizovat Arktidu. Po centru města se také pohybovalo několik aktivistů, kteří lidi informovali o problematice těžby ropy. Dnešní protest v Českém Krumlově je součástí takzvaného Globálního týdne akcí na podporu Arktidy, které se v těchto dnech uskutečňují na řadě míst po celém světě.  

Arktida je velmi odlehlá oblast s nedostatečnou infrastrukturou. Je dostupná jen čtyři měsíce v roce a v tamních extrémních klimatických podmínkách by podle aktivistů bylo prakticky nemožné se vypořádat s případnou ropnou havárií. Odborníci se prý shodují v tom, že v arktických podmínkách je odstranění následků ropné havárie neproveditelné.

První, kdo zahájil těžbu ropy v Arktidě, je společnost Gazprom. S těžbou začala v prosinci 2013 na ropné plošině Prirazlomnaja v Pečorském moři. Gazprom v Arktidě v příštích 25 letech plánuje 40 vrtů. Američtí odborníci odhadují, že v Arktidě se nachází asi 30 procent dosud neobjevených světových zásob plynu a 13 procent ropy.

 

banner right