banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Divočáci devastují centrum Sokolova, město jedná o odstřelu

Divočáci devastují centrum Sokolova, město jedná o odstřelu

Sokolov 24. února (ČTK)

Přemnožená divoká prasata ničí v Sokolově v brzkých ranních hodinách trávníky v městském parku, ohrožují řidiče i chodce v ulicích nebo děti v blízkosti mateřských škol. Vedení města proto vyzývá občany, aby prasata nechodili do lesů dokrmovat a nevyhazovali zbytky například u svých zahrádek. Současně bude Sokolov jednat i s myslivci o odstřelu divočáků, řekl ČTK starosta Sokolova Jan Picka (ČSSD).

"Divoká prasata už se objevují i v časných ranních hodinách v ulicích města nebo v blízkosti školských zařízení. A tam se opravdu bojíme, že by mohlo dojít k nějakému neštěstí. Bohužel někteří občané k tomu přistoupili tak, že prasata sem chodí proto, že mají hlad, a snaží se je ještě dokrmovat. Žádáme je, aby se v žádném případě nesnažili zvířata ochočit nebo je navykat na jedno místo s krmivem," uvedl Picka.

Divočáci způsobují městu značné škody na majetku. Poškodili trávníky například nedaleko sokolovského zámku, rozryli pozemky kolem nedávno opravených sportovišť, do nichž město vložilo miliony korun. Počty přemnožených divokých prasat tak budou muset myslivci zřejmě regulovat odstřelem. "Aktivně vyjednáváme s mysliveckým svazem i majitelem přilehlých honiteb. Slibujeme si od toho, že alespoň na nějaký čas nebude tento problém tak aktuální," doplnil starosta.

Přemnožení divočáci kromě Sokolova dlouhodobě trápí i další přilehlé obce a města, jako je Královské Poříčí, Dolní Rychnov nebo Loket. Radní Karlovarského kraje schválili odměnu 1000 korun za každé odstřelné prase. Podle podkladů krajského úřadu bylo dosud v kraji každoročně uloveno pouze asi 35 prasat na nehonebních pozemcích.

Ilustrační foto: fotobanka.samphotostock.cz

 

banner right