banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

DEN SVATÉHO EUSTACHA, KŘIVOKLÁT 12. 9. 2015

DEN SVATÉHO EUSTACHA, KŘIVOKLÁT  12. 9. 2015

Národní památkový ústav, Správa hradu Křivoklát ve spolupráci s Lesy České republiky, s.p., Lesní správou Křivoklát a Lužná, s partnery LS Lány, p.o. Kanceláře prezidenta republiky, Městysem Křivoklát, Střední lesnickou školou a středním odborným učilištěm Písky, Školním zemědělským podnikem ČZU Lány a MS Eustach Křivoklát, zve všechny příznivce a obdivovatele křivoklátské přírody, zvěře a myslivosti na slavnost, která se uskuteční

dne 12. září na hradě Křivoklát a u kapličky sv. Eustacha na Zámeckém vrchu.

Připraven je první ročník, který má ambici každoročního opakování, založení nové tradice navazující na historii hradu jako původně loveckého sídla a srdce dávných loveckých revírů českých knížat a králů, kolébku české myslivosti ve které se rodila její historie a tradice přetrvávající do dnešní doby. To jsou hodnoty, pro které byla myslivost zařazena na seznam nemateriálního kulturního dědictví.

Bohatý program na hradě Křivoklát bude oslavou nejlepších tradic lovectví a myslivosti ve všech svých podobách, představujících její vývoj na pozadí legendy sv. Eustacha, jednoho z nejstarších mysliveckých patronů. Není náhodou, že právě sv. Eustach byl a dosud je na Křivoklátsku uctíván jako ochránce všech poctivých lesníků a myslivců. Již v r. 1697 byl postaven krajským křivoklátským lovčím J. K. Raymanem na Zámeckém vrchu myslivecký svatostánek, němý svědek mnoha událostí a lidských osudů, dosud pečlivě udržovaný.

  • Slavnost bude zahájena v 9,00 hod u kapličky sv. Eustacha.

V programu zazní fanfáry, připomenuta bude historie kapličky v kontextu současného vývoje myslivosti i ochrany přírody. Jedinečným zážitkem a hudební lahůdkou bude vyslechnutí obnovené premiéry árie sv. Eustacha, kterou složil k poctě kapličky a křivoklátských myslivců zakladatel moderní české myslivosti prof. Antonín Dyk. Poprvé se tato skladba hrála u příležitosti třístého výročí kapličky v r. 1947 za přítomnosti skladatele, pak postupně upadala v zapomenutí.

Po nalezení notového partu v historických análech je nově nastudována. Nyní ji v úpravě MgA. J. Garláthyho předvede jeden z nejlepších souborů mysliveckých trubačů v České republice, Trubači OMS Přerov pod vedením ing. L. Sekery, vokální část přednese sbor vedený sbormistrem J. Jakubíkem. Pro zájemce o účast na této pietní akci bude přistaven autobus s odjezdem 12.9. z Karlovy Vsi, od hotelu Roztoky, z Bud a v 8,40 z Amalína.

Na hradě Křivoklát bude v 10,00 zahájen celodenní program, kterým organizátoři chtějí představit pozitivní hodnoty současné myslivosti, vycházející ze sepětí mysliveckých tradic, umění a ochrany přírody. Návštěvníky přivítají myslivečtí trubači fanfárami českých hudebních legend hraných z hradních hradeb.

Od 11,00 hod v hradní kapli proběhne Svatohubertská mše troubená a zpívaná in B, v provedení Trubačů OMS Přerov a mužského pěveckého sboru. Na dolním nádvoří hradu se paralelně představí sokolníci s létajícími dravci, známý vábič zvěře a ptactva p. V. Svoboda, mnohonásobný mistr České republiky a mistr Evropy ve vábení jelenů J. Brtník s kolegy reprezentující ČR v této disciplíně T. Třeským a L. Linhartem. Chybět nebudou myslivečtí kynologové s představením různých loveckých plemen a jejich role ve výkonu myslivosti. Divácky zajímavým bude i trubačský průvod současným mysliveckým honem, fanfáry uvádějící jeho jednotlivé části, včetně krátkých skladeb troubených k poctě ulovené zvěře. Představena bude nová kniha křivoklátského autora M. Pechy „Křivoklátský lesník vzpomíná“, spojená s autogramiádou.

Po celou dobu bude otevřena výstava obrazů akademického malíře V Nasvětila, expozice dřevořezeb křivoklátského řezbáře s mezinárodním renomé P. Třísky, výstava trofejí zvěře Křivoklátských honiteb a Lánské obory bude doplněna výstavou historických uniforem myslivců a lesníků, zapůjčených k tomuto účelu společností SYLVAJAGD. Pro děti a mládež bude v celodenním provozu laserová střelnice a interaktivní stanoviště zaměřené na lesní pedagogiku. Atraktivními odměnami pro děti šetřit nebudeme.

Na dolním nádvoří hradu budou k dispozici prodejní stánky se zajímavým sortimentem pro zájemce a obdivovatele umění, přírody, obrazů, knih a odborných publikací nakladatelství a vydavatelství Lesnická práce i mnoha mysliveckých potřeb. Na své si přijdou i ctitelé lahůdek a zvěřinových specialit.

Mezi hosty budou pozváni představitelé státních orgánů, organizací, podniků a dalších institucí včetně vzdělávacích v oborech lesnictví, myslivosti, ochrany přírody, památek, atp., zastupitelé krajské i místní samosprávy a další významné osobnosti.

Hlavním mediálním partnerem jsou časopisy Svět myslivosti a Lesnická práce vydavatelství Lesnická práce.

Těšíme se na Vaši účast a přejeme bohaté zážitky.

 

Petr Slabý, kastelán hradu Křivoklát, tel. 724151811

Pavel Kořan, přípravný výbor, tel. 702146244

Táňa Friebertová, Lesní správa Křivoklát, tel. 724525036

banner right