Daňčí svíčková s bramborovo-houbovým koláčkem v rybízové omáčce

Svíčková omáčka
1kg svíčková z daňka, 120g parmská šunka, 200g černý rybííz, 0,1 l suché červené víno, 100g hořká čokoláda (70% kakaa), 0,4 l hovězí vývar, 6ks fíky, 5cl portské víno, čerstvý tymian
Bramborovo-houbový koláček
500g očištěné brambory, 2ks vejce, 100g očištěná cibule, 100g mouka , 250g hříbky, sůl, pepř, kmín
Postup přípravy
Dančí svíčkovou očistíme, omyjeme a osušíme. Dále osolíme, opepříme a zabalíme do předem nakrájených plátků parmské šunky a necháme odležet v chladu nejméně 4 hodiny. Takto odleželou dančí svíčkovou pečeme v celku zprudka ze všech stran. Před podáváním filírujeme.
Z černého rybízu, červeného vína, vývaru a soli si připravíme základ na omáčku. Vše zavaříme a zahustíme nalámanou hořkou čokoládou. Dle chuti můžeme přisladit zkaramelizovaným cukrem.
Z nastrouhaných brambor, vajec, soli a mouky si připravíme hustší těsto. Očištěné malé hříbky si orestujeme na cibulce, přidáme sůl, pepř a kmín a klademe mezi dvě vrstvy připraveného bramborového těsta. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut při 200°C.
Pokrm podáváme s fíky naloženými v portském víně (minimálně 3 dny) a snítkou čerstvého tymiánu.
Šéfkuchař Robert Sklenář z Clarion Grandhotel Zlatý Lev Liberec