banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Tipy pro vás

Aktuálně v přírodě - probíhá říje Jelence viržinského

Aktuálně v přírodě - probíhá říje Jelence  viržinského

V měsících listopadu a prosinci probíhá říje Jelence. Průběh samotné říje je dosti podobný říji srnčí. Během říje se Jelenec věnuje jedné říjné lani, dokud neodříjí. Poté vyhledá novou říjnou laň. 

Po úspěšném říjném aktu kladou laně v květnu až červnu 1-2 kolouchy. 

 

Jelenec viržinský není naší původní zvěří. Domovským kontinentem jelence je Amerika, kde je zastoupen v několika druzích a to téměř po celém kontinentu. Dostupná literatura uvádí až 38 poddruhů. Nejznámějším druhem je právě jelenec viržinský. Ten byl ze severní Ameriky introdukován do mnoha zemí, včetně naší republiky. Zajímavostí jsou i chovy jelence například na ostrovech Sv. Kříže a Sv. Tomáše.

Základy středoevropského rodu položil hrabě Brauner, který Jelence vysadil v počtu 22 ks na svém rakouském panství Grafenegg. Dnes je hlavním evropským populačním centrem výskytu jelence jihozápad Finska, kde žije několik desítek tisíc kusů.   

Dle aktualizované normy „České názvy živočichů II“ z roku 1999, je jelenec viržinský přejmenován na jelence běloocasého. Toto označení nalezneme i v americkém názvosloví „White tailed deer“.

 

Více informací o Jelenci si můžete přečíst ZDE.

banner right