banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Kynolog radí

"Neporazitelný pes" - jezevčík 3. část

Ne každý člověk může být tím správným majitelem jezevčíka. Je pozoruhodné vědět, co všechno jezevčík vyžaduje od svého pána, jaké nároky a požadavky mu třeba splnit tak, aby oba byli spokojeni a majitel tak svým novým čtyřnohým miláčkem neobtěžoval okolí.

Jezevčík a člověk

Spisovatel Karel Čapek ve své nesmrtelné knížce Dášenka napsal, že kdyby byl člověk zlý a necitelný, pejskové by se k němu nepřidali a dodnes by žili divoce ve stepích. „Ale z toho, že s ním vy, pejsci, kamarádíte, je vidět, že vás už před tisíci lety hladil a škrábal za uchem a krmil…“ Je to tak. A u jezevčíků zvlášť.

Každý pes, který žije v lidské společnosti, by měl být chován s láskou a pochopením. Nejen proto, že je velmi užitečný, inteligentní a bystrý, ale také proto, že ať chceme či nechceme, stává se kouskem našeho vlastního já a stává se výrazem našeho vkusu i lidského faktoru. Pes, který se bezesporu stal největším a nejvěrnějším přítelem člověka, a to nejen proto, že se v lidském dosahu drží bezmála deset tisíc let, si zaslouží hodně pochopení, citu a hlavně rovného jednání. Protože svým instinktem dokáže vycítit mnohé z lidské povahy a to si člověk často ani neuvědomuje.

Jaký člověk je ideální majitel jezevčíka?

Podle nepsané definice je ideálním majitelem jezevčíka člověk oddaný tomuto plemeni, který rád tráví čas péčí o svého psa a pohybuje se v jeho společnosti. Nevím, jestli jsem pro našeho Lukase ideálním majitelem, to by musel prozradit on, ale rozhodně jsem člověk, kterého život s ním těší, oblažuje, je prostě členem rodiny!

Jezevčík je velice společenský pes, stejně jako jsme my s manželkou společenskými lidmi. I tak je nám zcela oddán, zajímá se o všechny zábavné věci kolem i vně naší hájovny, využívá své pohybové schopnosti k různým hrám i skopičinám. Naučili jsme se hrát si s ním, účastnit se jeho zábav, být našemu malému kamarádovi milými společníky, na které se vždy těší a raduje se z jejich návratu.

Definici ideálního majitele bych tedy ještě maličko poopravil. Protože jezevčík je mimořádně inteligentní a přizpůsobivý, může být vlastně ideálním majitelem jakákoli osoba, která však má dost času a zájmu o psa, a především má otevřené, láskyplné srdce! Jezevčík prostě nechce být dlouho sám doma a čekat, neobejde se bez pozornosti, chce být milován a hýčkán. Postrádá-li to, teskní se a je velmi smutný.

 

Více informací se dozvíte ZDE.

 

30.04.2018
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right