banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Etika a historie myslivosti

Skvost nad hladinou Munického rybníka - 1. část

Skvost nad hladinou Munického rybníka - 1. část

Objevte s námi unikátní lovecký zámek Ohrada v jižních Čechách, který byl postaven na počátku 18. století. Je zajímavý nejen tím, že jeho zakladatele, knížete Adama Františka Schwarzenberga, zastřelil císař Karel VI. při lovu na jeleny, ale zejména tím, že se v něm nacházejí nejrůznější sbírky loveckých trofejí a lovecké zbraně nevyčíslitelné hodnoty.

Císař zastřelil knížete při lovu

Lovecký zámeček Ohrada nedaleko slavného zámku Hluboká nad Vltavou v jižních Čechách stojí na okraji rozlehlého Munického rybníka. Nepyšní se sice klasickou pověstí, ale víte, že jeho zakladatel byl na lovu zastřelen namísto jelena? A to rovnou samotným císařem? Koncem května roku 1732 šel totiž císař Karel VI., kterého Adam František Schwarzenberg osobně doprovázel, s celým dvorem do Brandýsa nad Labem na lov jelenů. Desátého června se společně zúčastnili naháňky. Karel vystřelil na probíhajícího jelena, ale místo něj nešťastně zasáhl právě knížete Adama Františka. Ten podlehl vnitřním zraněním a následující den skonal ...

Zámek projektoval významný pražský architekt

Inu, lidské osudy jsou roztodivné. Vraťme se však o několik let zpět, do šťastnějších chvil života Adama Františka Schwarzenberga. Byl to totiž právě on, kdo nechal v letech 1708-1713, podle některých pramenů až 1715, vystavět mezi již zmíněným Munickým a Zvolenovským rybníkem v barokním slohu zámek, a to podle projektu známého pražského architekta Pavla Ignáce Bayera. Tato půvabná barokní budova sloužila hlavně jako reprezentační sídlo Schwarzenbergů, sídlících převážně ve Vídni a současně jako centrum jejich českých panství.

Jméno dostal podle ohrad pro zvěř

Protože stavba vyrostla uprostřed obory, tedy v místech, kde byly ohrady pro zvěř, dostala tak výstižné jméno - lovecký zámek Ohrada. Kromě původního účelu, pro který byl zámek vybudován, v něm bývali ubytovaní lovečtí hosté. Druhé nádvoří zámku pak sloužilo k pořádání štvanic. Zámecký areál však tvořily ještě rozsáhlé hospodářské budovy, stodola, stáje, psince a byty pro místní myslivce.

Nejprve postavili stáje, pak hlavní budovu

Při realizaci projektu byla na břehu Munického rybníka nejdříve postavena zbrojnice, následně pak jižní a severní křídlo, kde byly umístěny stáje, voliéry pro dravce a psince. Teprve potom bylo započato s výstavbou hlavní zámecké budovy s loveckým sálem a kaplí sv. Eustache.

V další části o loveckém zámku se dozvíte, proč jeho kaple nestojí na naplánovaném místě a jací umělci se podíleli na výzdobě interiéru zámku a jaké instituce v něm postupně sídlili.

27.08.2015
PhDr. Oldřich Koudelka
Zpět
banner right